Petir u Europskom parlamentu podsjetila na časnu sestru Lukreciju Mamić ubijenu u Burundiju

Foto: snimka zaslona

U tijeku redovitih rasprava o slučajevima kršenja ljudskih prava, demokratskih načela i vladavine prava, Europski je parlament raspravljao i o situaciji u državi Burundi koja se još od travnja 2015. godine suočava s teško političkom i humanitarnom krizom te ozbiljnim kršenjem ljudskih prava.

(VIDEO) Petir i kolege traže uvjetovanje suradnje s Pakistanom zaštitom kršćana

U rezoluciju o Burundiju, čija je potpisnica i hrvatska zastupnica  Marijana Petir, Europski parlament izražava zabrinutost stanjem u toj afričkoj državi i traži prestanak nasilja. Parlament ponavlja svoju potporu odluci Europske unije koja se odnosi na obustavu izravne financijske potpore burundijskoj vladi te pozdravlja činjenicu da je Europska unija donijela mjere ograničavanja putovanja i zamrzavanja imovine protiv osoba koje nastoje ugroziti mirovne napore ili ljudska prava.

Oštra osuda režima

Petir napominje kako Unija mora nastaviti pružati direktnu pomoć građanima Burundija kroz ulaganja u projekte jer trećina njih danas nije u stanju prehraniti svoju obitelj. Petir je podsjetila i kako je posljednjih godina više od četiristo tisuća ljudi pobjeglo iz Burundija kako bi potražili utočište u susjednim zemljama.

2. rujna 1948. rođena Lukrecija Mamić – časna sestra misionarka i mučenica Burundija

Hrvatska zastupnica oštro osuđuje burundijski režim koji djeluje protiv vlastitih građana. „Ne možemo podupirati Vladu koja se povukla iz Rimskog statuta i time suspendirala nadležnost Međunarodnog kaznenog suda, vlast koja je Germaina Rukukia zaposlenog u Udruženju katoličkih pravnika osudila na 32 godine zatvora pod lažnim optužbama“, ističe zastupnica Petir.

Marijana Petir: ‘U pedeset zemalja svijeta, 250 milijuna kršćana izloženo je nekom obliku nasilja’

Također, Petir je podsjetila kako je u Burundiju  2011. godine ubijena časna sestra Lukrecija Mamić koja je vodila Centar za neishranjenu djecu i brinula o više od 1500 djece. „Dala je svoj život pomažući građanima Burundija koji su zaslužili slobodu, jednakost, povratak svojim kućama kao i našu punu podršku. Ne dajmo da njena žrtva bude uzaludna“, zaključila je Petir.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr