AZTN: program državnih potpora Istarske županije za zapošljavanje invalida ne treba prijaviti EK

Prijedlog Programa državnih potpora Istarske županije za zapošljavanje osoba s invaliditetom te Pravilnik o osnovnim uvjetima financiranja pojedinih ciljnih skupina Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) sukladni su s pravilima iz Uredbe Komisije o općem skupnom izuzeću te su izuzeti od obveze prijave Europskoj komisiji, izvijestila je danas Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Kada je riječ o definiranju korisnika potpora koje će se dodjeljivati ovim programima, oba programa ispunjavaju sve uvjete koje propisuje Uredba o općem skupnom izuzeću – državne potpore se mogu dodjeljivati poduzetnicima koji nisu u teškoćama, ne podliježu nalogu za povrat potpore te mogu biti iz svih sektora i djelatnosti, osim onih koji su isključeni samom Uredbom, smatraju iz AZTN-a.

Davatelj državne potpore kroz Program državnih potpora Istarske županije za zapošljavanje osoba s invaliditetom je Istarska županija, instrument državne potpore je subvencija, iznos potpore je 550.000 kuna iz proračuna Istarske županije za 2014. Cilj dodjele državne potpore je poticanje zapošljavanja radnika s invaliditetom, a kategoriju državne potpore predstavljaju potpore za zapošljavanje radnika s invaliditetom u obliku subvencija za plaće te potpore za naknadu dodatnih troškova zapošljavanja radnika s invaliditetom.

Državne potpore za zapošljavanje radnika s invaliditetom u obliku subvencija za plaće će se dodjeljivati do maksimalnog intenziteta 75 posto opravdanih troškova dok će se potpore za naknadu dodatnih troškova  dodjeljivati do maksimalnog intenziteta 100 posto opravdanih troškova.

Cilj dodjele državne potpore u Pravilniku o osnovnim uvjetima financiranja pojedinih ciljnih skupina HBOR-a je poticanje financiranja kroz regionalne državne potpore te kroz državne potpore za male i srednje poduzetnike, zaštitu okoliša i istraživanje, razvoj i inovacije.

Instrument državne potpore je poticajna kamatna stopa, a državnu potporu u HBOR-ovim programima čini razlika između referentne kamatne stope za pojedinog poduzetnika i efektivne kamatne stope u visini manjoj od referentne stope. Pravila HBOR-a o referentnim stopama određena su sukladno priopćenju Komisije o reviziji načina određivanja referentnih i diskontnih stopa.

Pravilnik će se primjenjivati do 31. prosinca 2014., osim u dijelu koji se odnosi na regionalne državne potpore gdje rok primjene istječe 1. srpnja 2014., sukladno važećim pravilima o regionalnim državnim potporama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.