HDZ: Vlada nije poduzela adekvatne mjere za povlačenje sredstava iz poljoprivrednih fondova

Sadašnja vlada nije poduzela adekvatne mjere u dijalogu s Europskom komisijom, zbog čega je zadaća programa ruralnog razvoja za povlačenje sredstava iz europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj došla do zastoja, izjavio je danas zastupnik u Europskom parlamentu i član HDZ-a, Andrej Plenković.

Plenković je rekao da je Hrvatska u pregovorima uspjela ispregovarati za izravna plaćanja 373 milijuna eura godišnje za hrvatske poljoprivrednike, a kad je riječ o ruralnom razvoju u pregovorima je dogovoreno 332 milijuna eura.

“Čak 38 posto europskog proračuna je posvećeno poljoprivredi, dakle najveći dio financijskog kolača. Ukupno kada gledamo riječ je o 408 milijardi eura koji su na raspolaganju europskim poljoprivrednicima u narednih sedam godina,” objasnio je Plenković i dodao da je činjenica kako nitko od aktualnih dužnosnika nije ni na koji način sudjelovao u pregovorima.

Plenković tvrdi da su promijenjene strukture uzele previše vremena da bi bile adekvatno angažirane u takvoj delikatnoj fazi kada se dovršavala reforma zajedničke poljoprivredne politike u EU i kada je za Hrvatsku bilo ključno da se u ovom prijelaznom razdoblju iskoristi angažman onih koji se bave na razini vlade poljoprivredom u dijalogu s europskom komisijom i da nađu prijelazna rješenja koja će omogućiti Hrvatskoj da u području ruralnog razvoja u 2014. koristi europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj.

“To se nije dogodilo. 2014. godina je u tom pogledu izgubljena. Hrvatska nastavlja koristiti sredstva iz IPARD programa kao da smo i dalje predpristupna zemlja. To je pitanje političke odgovornosti. Smatramo da na ovu vladu treba vršiti snažan pritisak jer ona ne odgovara ovom trenutku hrvatske poljoprivrede i ne koristi ono što je prethodna vlada pregovaranjem omogućila,” smatra Plenković i dodaje da je nedavna statistika podataka Eurostata pokazala da je u 2012-2013. godinu došlo do pada i vrijednosti outputa za 8 posto, za promjenu mješovitog dohotka i poslovnog viška poljoprivrede 31 posto, za produktivnost poljoprivrede za 20 posto i za usporedbu bruto dodane vrijednosti 21 posto.

Predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu i član HDZ-a Franjo Lucić ustvrdio je da je 409 milijuna kuna uzeto u ovom rebalansu, izravna plaćanja prema poljoprivrednicima umanjena su za 30 milijuna kuna, za ruralan razvoj 40 milijuna kuna. Drvnoj industriji, koju Lucić smatra najperspektivnijom i koja je “pokazala u ovo vrijeme ekonomske krize najbrži izlazak na europska i svjetska tržišta”, je uzeto 79 milijuna kuna.

“Ova vlada nema smisla i osjećaja pošto je upravo drvna industrija ta koja u kratkom roku može zaposliti najveći broj ljudi od ovih 370 tisuća koji su na zavodu za zapošljavanje i što je ona ta koja treba ljude sa srednjom stručnom spremom koji se najviše koriste u drvnoj industriji,” tvrdi Lucić.

Na novinarski upit kako vratiti mlade na selo, Lucić smatra da se mlade jedino može vratiti i zadržati ako vlada promijeni način svog djelovanja za koji procjenjuje da ako se nastavi ovim tijekom da će kroz određeno vrijeme sela ostati bez mladih što će dovesti do propasti hrvatskog seljaka.

Član HDZ-ova Odbora za poljoprivredu Mladen Pavić smatra da su se ključne greške dogodile 2012. i 2013. godine, prije ulaska u EU kada su poljoprivredne potpore trebale biti što veće kako bi se pripremilo poljoprivrednika za ulazak u EU. Pavić ističe kako je ove godine došlo do rezanja na stavkama vodnog gospodarstva gdje je odrezano 130 milijuna kuna, dok misli da je zanimljivo da nema rezanja na stavkama administracije, na troškovima putovanja, edukacija i opreme.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr