Jakovina branio poskupljenje vode: Veća naknada je razvojna

Vlada je u siječnju povećala naknadu za korištenje voda distributerima vodne usluge za kunu i pol te će ona za njih od danas u prosjeku biti veća za 11,28 posto.

Najveće poskupljenje osjetit će okolica i građani Splita – četvreročlana obitelj morat će izdvojiti oko 30 kuna više. U riječkoj regiji to će biti oko 7 do 10 kuna. U Osijeku, računi će biti veći za oko 15 kuna, a u Zagrebu za oko 15 do 20 kuna.

Gost Dnevnika bio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Odbacio je prigovore da je današnje poskupljenje vode pokriće za bilo kakve gubitke i loše poslovanje komunalnih poduzeća.

Naglasio je da je to isključivo razvojna naknada koju smo dužni osigurati da bi osigurali dio od 30% svojih sredstava za EU projekte, gotovo 3 milijarde eura koji su nam na raspolaganju do 2023.

Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju preuzela obvezu da će svako naselje koje ima više od 50 stanovnika imati pitku vodu i da će svako naselje preko 2.000 stanovnika ima sustav vode i odvodnje i pročišćivač i to samo dužni do 2023. napraviti. Ako to ne napravimo nećemo iskoristiti sredstva koja su nam na raspolaganju. Iza 2023. morat ćemo sve sami isfinacirati i napraviti do tog standarda koji smo preuzeli ulaskom u Europsku uniju i plaćat ćemo iz svog proračuna, rekao je Jakovina.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hrt
Photo: hrt