Pregovori o ZOR-u nastavljaju se sutra, vjerojatno i idućeg tjedna

Ni nakon današnjeg višesatnog sastanka socijalnih partnera u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nije postignut dogovor o izmjenama Zakona o radu (ZOR), pa se pregovori nastavljaju sutra, a možda će se produžiti i na idući tjedan.

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić po završetku sastanka izjavio je novinarima da se pregovori nastavljaju, te da vjeruje kako će se pronaći pravo rješenje za hrvatsko tržište rada.

“Razgovaramo o paketu i nizu mjera koje bi trebalo promijeniti u novom ZOR-u tako da o pojedinostima ne možemo govoriti dok ne izađemo sa zajedničkim prijedlogom”, rekao je Majetić.

Upitan kada bi pregovori mogli završiti Majetić kaže kako očekuje da bi u idućih deset dana ZOR mogao biti spreman za drugo čitanje.

Razgovori se nastavljaju sutra i, vjerojatno, idućeg tjedna. Pokušavamo da se to što prije završi jer traje već godinu dana. Mislim da smo dosta blizu dogovora, ocijenio je Majetić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel naveo je da su danas pregovarači donekle približili stajališta.

Ne možemo još izlaziti s detaljima u čemu smo se približili, kao ni o onome zbog čega ćemo se možda razići. Govorimo o paketu i ako bude mogućnosti bit će zajednički usuglašen, uz mogućnost da ona strana koja ga ne želi prihvatiti to i kaže, rekao je.

Upitan odustaju li sindikati od dijela svojih zahtjeva, Novosel je rekao da su spremni na kompromis, budući da žele doći do dogovora. “Sindikati su spremni na odstupanja, ali ne pod bilo kojim uvjetima”, naglasio je.

Sindikalne središnjice imaju svoje uvjete i interese ispod kojih ne mogu ići. Pokušat ćemo najviše što je moguće približiti stajališta, a hoćemo li u tome uspjeti, vrijeme će na kraju pokazati, kazao je Novosel.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je kako su do sada za neka sporna pitanja u ZOR-u našli kompromisna rješenja, a u nekima još uvijek ne.

No, nema konsenzusa pod svaku cijenu, niti ćemo prodati interese radnika kako bismo postigli dogovor i da bi politika bila zadovoljna, istaknuo je Sever.

Ne možemo zbog konsenzusa zaboraviti na one zbog kojih pregovaramo – radnike, i to smo vrlo jasno rekli i ministru rada Mirandu Mrsiću. Dalje od toga će se vidjeti u nastavku pregovora, poručio je Sever.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: h
Photo: fah