Župan Dobroslavić: premijer radi suprotno interesima županije i Hrvatske

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić priopćio je danas kako se, slušajući izjave premijera Zorana Milanovića u Cavtatu, može samo zaključiti da je premijer jučer radio suprotno interesima Županije, a time i interesima Hrvatske.

Dobroslavić traži da premijer Milanović u razgovorima sa susjednim državama i na najavljenom sastanku u Berlinu poštuje važeći Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije i važeću Strategiju prometnog razvoja Hrvatske da se Jadransko-jonskom autocestom dubrovačko područje poveže preko teritorija Hrvatske, kako je to tim dokumentima i predviđeno.”

Županija je, ističe Dobroslavić, uvijek bila zagovornik Jadransko-jonske autoceste kao nužne poveznice istočne obale Jadrana s ostatkom Europe, a time i zagovornik izlaska Dubrovnika i cijele županije iz prometne izolacije. Županija kroz Prostorni plan, a Hrvatska kroz prometnu Strategiju, predviđa u Hrvatskoj dionicu auto ceste Ploče – Osojnik (Dubrovnik), a nakon toga izlaz prema BiH te dalje prema jugu.

“No, premijer Milanović nam poručuje da nema autoceste područjem Hrvatske nakon Ploča te čak dodaje da zna da to nas ne zadovoljava!? Pitamo se kako je mogao razgovarati ili, još gore, dogovarati trasu autoceste mimo prostorno-planskih, odnosno strateških dokumenata Hrvatske. Koji je interes Hrvatske da, nakon što je vlastitim novcem izgradila najveći dio buduće Jadransko-jonske autoceste, odustane od trase preko svoga teritorija i time odustane od rješenja dijela svoje unutarnje povezanosti?”, pitanje je koje je postavio župan Dobroslavić.

Izgradnja jadransko-jonske autoceste, koja bi trebala povezati južnu sa zapadnom i središnjom Europom, bila je jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka u Cavtatu, a bit će i u Berlinu za dva dana. No, kako se neslužbeno doznaje, dio toga koridora koji prolazi jugom Hrvatske neće se graditi preko Dubrovnika – nego preko susjedne BiH, prenosi hrt.hr.

Autocesta koja bi trebala biti gotova najranije 2030. neće prolaziti krajnjim jugom Hrvatske, nego susjednom BiH. Zbog zemljopisa i mjera zaštite okoliša oko dubrovačkog područja ići će se na druga rješenja, kazao je ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić.

‘Gotovo je nemoguće da nastavak autoceste od Ploča ide kroz hrvatski teritorij, iz ta dva vrlo jasna razloga. Vrlo je važno napraviti spoj na Dubrovnik u budućnosti, a ne da autocestu u budućnosti gurnemo u zaštićeni grad kao što je Dubrovnik’, kazao je Dončić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: hdz.hr