HDZ: Lokalna samouprava upropaštena je Vladinom poreznom politikom

HDZ je danas optužio Vladu da svojom poreznom politikom upropaštava funkcioniranje jedinica lokalne i regionalne samouprave, zbog čega najviše gube građani, najvećim dijelom siromašni.

“Vlada je poreznom politikom u prosjeku hrvatskim gradovima i općinama iz proračuna uzela između 12 i 15 posto poreza na dohodak ili osam posto ukupnoga proračuna. Ako se tome doda da je poreznom politikom dobar dio općina i gradova izuzet iz područja potpomognute potrošnje, to znači da dodatno slijedi novi udar kod povrata poreza na dohodak koji će se ukupno mjeriti s više od stotinu milijuna kuna”, ustvrdio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Zaprešića Željko Turk.

Konferencija za medije HDZ-a
Upozorio je na neodrživost takvog sustava budući da je Zakonom o fiskalnoj odgovornosti svaki načelnik, gradonačelnik i župan obvezan imati pozitivan rezultat.

Zbog toga su, kaže Turk, morali smanjiti plaće radnika i dio njih otpustiti, posebice one koji su pred mirovinom, te odustati od novog zapošljavanja. Smanjene su, dodao je, i dotacije za vrtiće, uvedene su komunalne naknade i čitav niz mjera za “preživljavanje”.

Hrvatska je na taj način postala najcentraliziranija država EU-a “kojoj je lokalna samouprava dovedena u situaciju da se kroz svoje proračune bori za bolji život”.

Turk je također ustvrdio da radnici nisu zbog izmjena poreznih stopa dobili veće plaće, odnosno ako su i dobili povećanje, ono je iznosilo 20 do 30 kuna, dok su oni s najvećim plaćama dobili najviše – 500 kuna ili tisuću i više kuna.

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić naveo je da su u toj županiji prihodi od poreza na dohodak u prosjeku manji za 15 posto.

S obzirom da su u kombinaciji s ukidanjem područja od posebne državne skrbi za sto posto povećane svote koje moramo platiti kroz povrat poreza, možemo reći da će do kraja godine lokalna samouprava, a zapravo građani, izgubiti više od 6 milijardi kuna, upozorio je Tolušić.

Konferencija za medije HDZ-a
“To je šest milijardi manje uloženo u nove škole, zdravstvene ustanove, obnovu cesta, nove kanalizacije i dokumentaciju za EU projekte. To je potpuno upropaštavanje mogućnosti funkcioniranja lokalne i regionalne samouprave, koja se na ovaj način svodi na hladni pogon”, dodao je.

Upitan da komentira slučaj Ivice Turića, HDZ-ovog načelnika siromašne općine Perušić, koji nabavlja službeni automobil vrijedan oko 450 tisuća kuna, Tolušić je kazao da to pitanje treba uputiti Turiću, a on osobno to nikad ne bi napravio.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah