Vasiljković u splitskom zatvoru

Foto: fah

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojeg Hrvatska tereti za ratni zločin, stigao je u četvrtak iza 15 sati u splitski zatvor na Bilicama, a u roku od sljedećih 16 sati trebao bi biti ispitan na Odjelu za ratne zločine Županijskog državnog odvjetništva.

Do zatvora su ga u organizaciji Ministarstva pravosuđa i pod posebnim mjerama opreza doveli policajci u kombiju i sada ga čeka standardni zatvorski protokol kojeg prolaze svi zatvorenici. Prvo će mu biti izmjerena težina i visina. Zatvorski liječnik će obaviti pregled, utvrditi pije li lijekove i koje, a na kraju slijedi predaja njegovih stvari s kojima je ušao u zatvor.

Zbog osjetljivosti situacije Vasiljković će, kako se doznaje, biti smješten u posebno zatvorsko krilo i u ćeliji će biti sam daleko od ostalih zatvorenika koje neće susretati.

U petak ujutro će kombijem biti prebačen na splitsko Županijsko državno odvjetništvo gdje će ga ispitati uz prisutnost državnog odvjetništva iz Šibenika i njegovog branitelja po službenoj dužnosti, splitskog odvjetnika Darka Stanića. Vasiljković tada može izjaviti kako ne želi da ga brani odabrani odvjetnik, a sudu preostaje da u vrlo kratkom vremenu nađu zamjenskog branitelja.

Dragan Vasiljković, zvani Kapetan Dragan, kojeg se u Hrvatskoj tereti za ratni zločin, u četvrtak je nešto iza 11,30 sati sletio u zagrebačku zračnu luku.

Splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva. Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Vasiljković je došao u Zagreb u 11,38 sati, nakon čega će biti odveden u Split, s obzirom da splitsko tužiteljstvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva.

“Dragan Vasiljković je nakon duge pravne bitke, koja je počela prije devet godina, izručen Hrvatskoj i nalazi se u Hrvatskoj. Dalje će biti procesuiran kao svaki drugi optuženik”, izjavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić na izvanrednoj konferenciji za novinare.

Splitski odvjetnik Darko Stanić, koji Vasiljkovića brani po službenoj dužnosti, očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podignuta odmah nakon što ga ispitaju tužitelji, budući da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

pretpostavlja da će Vasiljković, kojega se tereti da je jedan od vođa srpskih paravojnih snaga tijekom pobune u Hrvatskoj, izabrati branitelja po svojem izboru.

Splitsko tužiteljstvo sumnjiči ga da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno kao zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Sumnja se i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku postaju u Glini te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom tog napada su, prema sumnjama tužiteljstva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina,te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Naknadno je  Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo zahtjev za proširenje istrage zbog sumnje da je odgovoran za ratni zločin protiv zarobljenika i civila od sredine 1991. i početkom 1992. na području Knina.

Istraga protiv Vasiljkovića vođena je u Šibeniku, ali je rješenjem Vrhovnog suda od rujna 2010. određeno da se postupak premjesti u Split, jedno od ukupno četiri sudska sjedišta na kojima se prema Zakonu o kaznenom postupku procesuiraju ratni zločini.

Vasiljković je uhićen u Perthu 2006. i od tada se nalazi u ekstradicijskom zatvoru, osim razdoblja koje je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010., nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhićen. Australska vlada tek je u studenome 2012. donijela odluku da će “kapetana Dragana” izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005.

Svoje izručenje Hrvatskoj uspio je prolongirati 2013. ,nakon što je sutkinja australskog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Australski mediji objavili su u petak da  je australski Vrhovni sud odbacio njegovu žalbu.

Dragan Vasiljković, koji je rođen u Beogradu i ima australsko državljanstvo, niječe sve te optužbe. Nakon sudjelovanja u pobuni u Hrvatskoj vratio se u Australiju. Do uhićenja je pod imenom Daniel Snedden živio u Perthu, gdje je bio trener golfa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah