Prošle godine smo opet izgubili grad veličine Makarske!

Najnoviji demografski podaci o našoj zemlji više nisu samo zabrinjavajući – oni su alarmantni! Naime prošle se godine u našoj zemlji rodilo najmanje djece otkada se vodi statistika, prenosi HRT.

Umrle su 52 tisuće ljudi, a rodilo se tek 39 tisuća djece. Deficit je oko 13 tisuća ljudi, što je grad veličine Makarske. Ako se tome dodaju tisuće mladih koje ne mogu pronaći posao i zato se iseljavaju u inozemstvo, demografski je gubitak zastrašujući.

Uz ovako negativne brojke, na koje struka upozorava već desetljećima, još je više zabrinjavajuća činjenica kako, unatoč tome što je izrađeno nekoliko programa demografskog oporavka, političke strukture učinile su malo ili gotovo ništa u rješavanju ovog problema.

Tu posebno treba istaknuti trenutnu hrvatsku Vladu koja, usred demografske katastrofe, nema ni ministarstvo obitelji, nego ima Ministarstvo socijalne politike i mladih, a da stvar bude paradoksalnija, upravo mladi odlaze iz države u nadi za boljim životom. Kakvo je stanje u Hrvatskoj, pogotovo u Slavoniji, možda najbolje oslikava ilustracija da je mladim Slavoncima “hit destinacija” Irska – država u kojoj se tijekom 20. stoljeća nekoliko puta umiralo od gladi. Na sve ovo, resorna ministrica Opačić nema odgovor. Ostatak Vlade, ako i ima nekakav odgovor, on nije uopće zadovoljavajući. Uostalom, demografska strategija nije briga jedne Vlade ili političke opcije, nego pitanje nacionalnog konsenzusa. Zlobnici će reći kako se rezultati demografskog oporavka ne vide u mandatu jedne Vlade pa nisu korisni u predizbornim kampanjama.

Hrvatska nema dugoročnu demografsku strategiju i uz ovakve trendove ostat će bez velikog broja stanovnika. Procjene predviđaju kako će oko 2045. godine Hrvatska imati oko 3,2 milijuna stanovnika, a u te trendove nisu uključene migracije stanovništva, s kojima se naša domovina suočava posljednjih godina. Naravno, demografska politika i strategija nije samo matematičko pitanje broja rođene djece, nego i pitanje kvalitete života i, još važnije, pozitivnog i afirmativnog stava prema životu, braku, obitelji i djeci.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt
Photo: fah