Put suverenosti: Informacijska bojišnica u Domovinskom ratu

Informacijski
Foto: Hrvatsko katoličko sveučilište

U utorak, 22. ožujka 2022. održan je okrugli stol „Informacijska bojišnica u Domovinskom ratu“. Treći po redu okrugli stol dio je projekta Put suverenosti koji suorganiziraju Odjel za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Klub studenata povijesti Hrvatskoga katoličkog sveučilišta „Homo volans“ i Hrvatska akademska zajednica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodekan s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta gostovao preko ZOOM-a

U uvodnom obraćanju rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić ukazao je na važnost teme informiranja i prenošenja vijesti u vrijeme rata. Tom prilikom pozdravio je i prodekana Fakulteta društvenih znanosti i pročelnika Odjela za novinarstvo i komunikologiju velečasnog Andria Shestaka s Ukrajinskog katoličkog sveučilišta u Lavovu koji se okruglom stolu pridružio putem ZOOM-a.

Nakon uvodnog pozdrava rektora Tanjića, plenarno izlaganje održao je Branko Salaj, ministar informiranja 1991. i 1992. Gospodin Salaj u svom je izlaganju istaknuo važnost medijskoga djelovanja, zajedno s političkim smjerom i diplomacijom te vojnim otporom, kao ključnog elementa pobjede u Domovinskom ratu. Ukazao je i na važnost materijalnih uvjeta komuniciranja i osvrnuo se na odbijanja stranih novinskih agencija na poslovanje s Hrvatskom izvještajnom novinskom agencijom. Istaknuo je ulogu i zadaće Ministarstva informiranja u razdoblju 1991. – 1992. i način suzbijanja netočnih informacija koje su sve do sustavnije organizacije i formiranja Foreign Press Bureau kružile u stranim medijima. Gospodin Salaj svojim je kraćim pregledom dao važan doprinos razumijevanju procesa informiranja u vrijeme rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Suverenost danas: Havel o ograničavanje suvereniteta, Šola o suverenitetu osobe u okviru no limits kulture

> Na HKS-u u utorak predstavljanje zbornika u čast prof. Ivu Bancu

Studenti u borbi protiv lažnih informacija

Kraćim izlaganjem obratio se i velečasni Shestak koji je zahvalio gospodinu Salaju na njegovu zalaganju i doprinosu kao ministar informiranja, a potom je nastavio o početku rata u Ukrajini i šoku koji Ukrajinci doživljavaju 24. veljače u ranojutarnjim satima. U izlaganju vlč. Shestak iznio je brojke stradalih i ukazao na humanitarnu pomoć koja je organizirana u okviru Ukrajinskog katoličkog sveučilišta kao i borba i djelatnost studenata u suzbijanju lažnih informacija, dijeljenja i izvještavanja o stvarnoj situaciji. Za kraj je zahvalio na svim vrstama pomoći koje Sveučilište, ali i Hrvatska pružaju Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon izlaganja, uslijedila je moderirana rasprava sudionika okruglog stola koji su bili izravni svjedoci informacijske bojišnice Domovinskog rata. U raspravi su sudjelovali Zoltan Kabok, ratni izvjestitelj rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, Mirko Volarević, voditelj ureda Međunarodnog press centra u Osijeku i Vice John Batarelo, volonter FPB u Zagrebu. Svi izlagači pozdravili su i istaknuli važnost ovakvih događanja koji tematiziraju Domovinski rat.

Prednosti i nedostaci društvenih mreža

U raspravi su sudionici usporedili prednosti i nedostatke s kojima se susreće Hrvatska u Domovinskom ratu i Ukrajina danas, kolika je važnost i koji su nedostaci društvenih mreža, a koji su problemi koji i nakon 30 godina postoje u informiranju javnosti o ratu. Okrugli stol rezultirao je plodonosnom raspravom i novim spoznajama o Hrvatskom putu suverenosti, ovoga puta u okviru informacijske bojišnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.