Suđenje se nastavlja u ponedjeljak: Što se sve događalo oko afere Zambija ovog tjedna?

Zambija
Foto: snimka zaslona, iStock by GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Suđenje četiri hrvatska para optužena za trgovinu djecom nastavlja se u ponedjeljak 23. siječnja.  Tužiteljstvo je pripremilo čak šest novih svjedoka, među kojima će biti i majka jednog djeteta iz DR Kongo, navode mediji. U nastavku donosimo pregled svega što se ovog tjedna događalo u slučaju Zambija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga suda u Zlataru

Konačno je potvrđeno da se istražuju posvojenja potvrđena na sudu u Zlataru. Tri od četiri hrvatska para optužena za trgovanje djecom, kojima se sudi u Zambiji, povezuje odluka Općinskog suda u Zlataru, tj. ispostave tog suda u Krapini, kojom se potvrđuje odluku kongoanskih sudova. Objavljeno je i kako su od 68 međudržavnih posvojenja iz Konga tijekom zadnjih pet godina 23 posvojenja potvrđena na zlatarskom Općinskom sudu.

Šef policije Nikola Milina kaže kako na ovom slučaju surađuju s drugim državnim službama.

“Mogu reći da se sada provode izvidi u suradnji s USKOK-om. Taj predmet je jedan od prioriteta u radu policije u ovom razdoblju”, rekao je Milina, piše Dnevnik.hr.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Afera Zambija: Sud iz Zlatara za Narod.hr potvrdio da tri para nemaju prebivalište u Zagorju

Koliko je u Hrvatskoj djece iz Konga?

180, 131, 94 ili 68– to su brojke koje se spominju kad je riječ o djeci iz DR Konga koja su posvojili hrvatski državljani. Gledajući sve te različite brojke logično je pitanje – zna li itko koliko u Hrvatskoj ima djece iz DR Kongo?

Parovi koji su već posvojili djecu iz DR Kongo tvrde da ih je u Hrvatskoj oko 180. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Po podacima koje imamo iz Ministarstva unutarnjih poslova od 2012. vjerujemo da je u Hrvatskoj posvojeno 131 dijete iz Demokratske Republike Kongo”, rekao je ministar rada i socijalne politike Marin Piletić. On se, doduše, osvrnuo na desetogodišnje razdoblje, dok za informacije parova ne znamo iz kojeg su razdoblja.

Ipak, zabrinjava da se sve brojke jako razlikuju, pa tako i ona posljednja koju je iznio državni tajnik Žarko Katić koji je tijekom saborske rasprave o Zakonu o putnim ispravama kako su u posljednjih deset godina 94 maloljetnika rođena u DR Kongu dobila hrvatske putovnice.

“Takvih isprava ishođeno je za 94 maloljetnika rođena u DR Kongu u zadnjih deset godina”, rekao je i dodao: “Prema Zakonu o hrvatskom državljanstvu, dijete sa stranim državljanstvom može dobiti hrvatsko državljanstvo kada ga posvoje hrvatski državljani”, rekao je Katić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Šola o aferi Zambija: Tko je pitao Afrikance što misle ovome? Ekstremno lijeva bratija ponaša se čisto rasistički
> Zbog afere Zambija država uvodi nova pravila za posvajanje djece iz inozemstva
> Starešina: Srećom, postoji Zambija. Da rasvijetli trulež hrvatskih institucija
>Kako je akterica afere Zambija izigrala zakone: ‘Transrodna’ osoba ne smije posvojiti dijete niti u Hrvatskoj niti u Kongu

Predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović, članica Kluba Hrvatskih suverenista, ističe kako je interesantno što je u proteklih pet godina 68 rješenja iz DR Konga priznato na hrvatskim sudovima, od čega trećina na Općinskom sudu u Zlataru. To donosi još jednu brojku koja se razlikuje od prethodnih.

Sud za Narod.hr potvrdio da tri uhićena para nisu iz Zagorja

Narod.hr tražio je od suda u Zlataru važne informacije oko ovih slučajeva, pa iako su konačno odgovorili – većinu informacija odbili su dati. Ipak, potvrdili su da ova tri para nemaju prebivalište u Zlataru ni u Krapini, nego u Zagrebu.

“Sukladno Vašem traženju od 5. siječnja 2023., temeljem odredbe čl. 23. Zakona o pravu na pristup informacijama (Narodne novine, broj 25/13, 85/15, 69/22; dalje: ZPPI), a vezano uz aktualni slučaj posvojenja djece i osmero uhićenih Hrvata u Zambiji, obavještavate se da su kod Općinskog suda u Zlataru u listopadu i studenom 2022. zaprimljena 3 prijedloga za priznanje stranih sudskih odluka o posvojenju djece iz Demokratske Republike Kongo. Radi se o predlagateljima s prebivalištem na području grada Zagreba.

Predmete priznanja stranih sudskih odluka, sukladno Godišnjem rasporedu poslova, rade suci raspoređeni u Građanski odjel, a podaci o sucima su javno dostupni na web stranici Općinskog suda u Zlataru (https://sudovi.hr/oszl)”, odgovorili su za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gost hotela u Ndoli: Nisu primijetili da su djeca bolesna

Slučaju osmero Hrvata za RTL govorio je i jedan od gostiju hotela u kojem su uhićeni Hrvati rezervirali pet noćiju.

Kazao je da ih je viđao obično na doručku i navečer te da je atmosfera među gostima u hotelu bila je dobra.

“Bili su normlani, dragi. Vrlo sretni i veseli. Osim toga, ne mislim da je išta drugo bilo čudno. Jedino što je bilo čudno što su djeca bila bolesna, a oni nisu primijetili da su bolesna“, istaknuo je.

>Gost hotela o uhićenima u Zambiji: ‘Djeca su bila bolesna, a oni nisu primijetili da su bolesna’

O sumnjama koje su dovele do uhićenja osmorice hrvatskih državljana policiju je obavijestilo osoblje hotela.

Svjedočeći pred glavnim sucem Dominicom Makalichom, glavna direktorica pansiona, Estelle Banda, kazala je sudu da je postala sumnjičava nakon što su se četiri para prijavila. Recepcionarka Ethel Chabala također je rekla sudu da je vidjela djecu danima nakon što su se parovi prijavili, te da su maloljetnici nekontrolirano plakali. To je u njoj izazvalo sumnju da su tu možda protiv svoje volje.

Dokumenti o posvajanju nisu odgovarajuće legalizirani

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je da DR Kongo, osim što nije potpisnica Haške konvencije koja regulira međunarodno posvajanje, nije niti potpisnica Konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava.

”DR Kongo nije zemlja ugovornica Konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava (Haag, 5. listopada 1961.) te je za korištenje javnih isprava DR Konga u pravnom prometu u RH prethodno potrebno provesti postupak njihove pune legalizacije”, potvrdilo je Ministarstvo.

Taj postupak, kako nam je potvrđeno, nije odrađen ni u jednom od ova četiri postupka posvajanja.

>Zaokret u aferi Zambija: Ministarstvo za Narod.hr potvrdilo – dokumenti o posvajanju nisu odgovarajuće legalizirani

”S obzirom na to da RH nema diplomatsko/konzularno predstavništvo u DR Kongu, niti DR Kongo ima diplomatsko/konzularno predstavništvo u Republici Hrvatskoj, legalizacija (nadovjera) javnih isprava se obavlja u trećoj državi u kojoj obje države imaju diplomatsko/konzularno predstavništvo. U predmetnom slučaju nijedno diplomatsko-konzularno predstavništvo RH nije bilo uključeno u postupak pune legalizacije javnih isprava izdanih u DR Kongu”, odgovorili su nam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ispada, dakle, da je papir o posvajanju sa suda u Kongu, zapravo nelegalan u RH, tj. nije prošao ”postupak pune legalizacije”.

Kraljević u muškom zatvoru

Snimke koje su ovaj tjedan zabilježile kamere Nove TV potvrđuju da se Noah Kraljević, koji je rođen kao žena, nalazi Zambiji u muškom zatvoru.

Kraljević je inače transrodni vijećnik stranke Možemo u Zagrebu, a određeni mediji predstavljaju ga kao “aktivista za ljudska prava”. Rođen kao Dalija Pintarić prvotno bio lezbijka, a zatim je napravio “operaciju spola” te “postao muško”. Prvo je promijenio ime u Noah Pintarić, a zatim u Noah Kraljević.

> Snimke potvrđuju: Transrodni vijećnik Možemo smješten je u muški zatvor u Zambiji

HRT u emisiju pozvao “afrikanista” o kojemu nisu ništa istražili

Ovaj tjedan je u Otvorenom gostovao ‘afrikanist’, Saša Ričković, koji je je odbacio optužbe za trgovinu ljudima ustvrdivši da kako bi “trgovali, morate imati motive trgovca – profit, odnosno novac”.  Dodao je da je i sam 2013. pomogao jednom čovjeku pri posvojenju djeteta iz DR Konga i da je “zbog toga skoro dobio otkaz u Katoličkoj crkvi”. Iako je riječ o čovjeku čije je dijete ranije završilo u Domu za odgoj djece i mladeži u karlovačkoj četvrti Banija zbog nasilja u obitelji, HRT ne misli nikoga pozvati na odgovornost zbog tog gostovanja.

Na pitanje hoće li biti pokrenut stegovni postupak protiv urednika emisije (Damir Smrtić i Denis Latin) i hoće li biti otkaza zbog pozivanja Ričkovića u emisiju, HRT nam je odgovorio:

“Hrvatska radiotelevizija (HRT), ispunjavajući svoju ulogu javnog medijskog servisa profesionalno i nepristrano prati slučaj uhićenja osmero hrvatskih državljana u Zambiji.”

>HRT-u ne smeta što nisu istražili ‘afrikanista’, kažu da ‘profesionalno i nepristrano’ prate aferu Zambija

Trans-vijećnik Možemo sklopio vjerski brak u Evangeličkoj crkvi

Noah i Ivona Kraljević ozakonili su brak u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi u Zagrebu, doznao je ovaj tjedan Narod.hr.

Nakon što je i u dokumentima promijenio spol iz ženskog u muški, transrodni vijećnik stranke Možemo Noah Pintarić sklopio je vjerski brak u navedenoj crkvi. Vjenčao ih je evangelički biskup Branko Berić. Sukladno hrvatskim zakonima, vjerski oblik braka ima i učinke građanskog braka te je stoga ovaj brak potvrđen i u matici vjenčanih.

>Ekskluzivno doznajemo: Trans-vijećnik Možemo iz afere Zambija sklopio vjerski brak u Evangeličkoj crkvi

Homoseksualnim je parovima u Hrvatskoj dozvoljeno sklapanje životnog partnerstva, a ne braka. U Hrvatskoj su građani na referendumu odlučili da je brak između žene i muškarca ustavna kategorije. Stoga je “promjenom” spola, Pintarić/Kraljević iskoristio činjenicu da se u njegovim dokumentima ne vidi da je rođen kao žena. Sklopio je sa ženom vjerski brak koji ima učinke i građanskog braka.

U nedavno objavljenom članku spomenuli smo i Sašu Sabol, tj. Sašu Kugler, pastoricu Evangeličke crkve u Hrvatskoj, kojoj je na čelu biskup Branko Berić. Riječ je o osobi koja je transrodna žena, tj. biološki muškarac, a aktivna je na LGBT tribinama i aktivističkim skupovima.

O njoj više možete čitati ovdje:

> Tko je Saša Kugler, transrodna svećenica Evangeličke crkve gdje je vjenčan Noah Kraljević?

Dr. Markić u Bujici: Međusobno se štite politički povezane osobe

Dr. Željka Markić, izvršna direktorica U ime obitelji, u Bujici komentirala je aferu Zambija. Kazala je da je pokušaj trgovine nanio veliku štetu ugledu Republike Hrvatske u svijetu.

Istaknula je i da je problem kada zakon i vladavina prava ne vrijedi jednako za sve dodajući da je ovaj slučaj pokazao kako se međusobno štite politički povezane osobe.

“Afera u Zambiji pokazala je ne samo ranjivost djece i nefunkcioniranje sudova, već i kako funkcioniraju mediji i politika u Hrvatskoj. Ispada da nije bitno što je netko napravio, nego je bitno – tko je napravio. Da je netko drugi zaustavljen u Zambiji, da smo to bili ja i moj suprug ili gitarist Marka Perkovića Thompsona, onda bi sve naslovnice već danima bile pune… Kako je moguće da na HRT-u imate emisiju o Zambiji, u kojoj se ne kažu dvije bitne stvari?! Jedna je da je uhićen trans-vijećnik iz stranke Možemo koja upravlja Zagrebom, a druga da transseksualni parovi ni u Hrvatskoj, ni u Kongu – ne mogu posvajati djecu?!”, kazala je dr. Markić.

Možemo konačno progovorio o Zambiji

Ivana Kekin, predsjednica stranke Nova ljevica koja je dio platforme Možemo, nakon gotovo tri tjedna progovorila je o aferi Zambija u koju je uključen transrodni vijećnik stranke Možemo. Napravila je to za portal Index, iako je portal Narod.hr tik po izbijanju afere, još krajem prošle godine, poslao upit na adresu njezina saborskog kluba.

>Ivana Kekin nakon gotovo tri tjedna progovorila o aferi Zambija i to za Index

”U ovom trenutku svi optuženi su pušteni da se brane sa slobode, a okolnosti slučaja su takve da su svi imali pravomoćne odluke hrvatskih sudova o posvojenju te validne dokumente za djecu izdane od strane MUP-a, stoga je potrebno pričekati da se rasvijetle okolnosti cjelokupnog slučaja i da se vidi je li uopće bilo problema s dokumentacijom od strane DR Konga i ako jest, tko je za to odgovoran”, kazala je Kekin. Izjavila je i da je Noah Kraljević njihov vijećnik u jednom mjesnom odboru i član platforme, ali da ostali građani nisu ni članovi platforme niti stranke, a ni vijećnici.

> Iz DR Kongo u Hrvatsku posvojeno je 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna
> Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander o aferi Zambija: A kako su djeca?
>Aktivist za dječja prava iz Konga: Ne možeš s djetetom u Zambiju. Službenici koji to dopuštaju dio su mafije
>Dr. Markić: Tomašević laže o svojim vezama s transseksualnim vijećnikom Noom Kraljević, a Grlić Radman pomaže Možemo
> Dr. Željka Markić: O čemu vam još lažu Benčić i Index?

Uhićeni 7. prosinca

Podsjećamo, u prosincu prošle godine uhićena su četiri para: Damir Magić, elektrotehničar i Nadica Magić, profesorica kemije, Zoran Subošić, gitarist Hladnog piva i Azra Imamović Subošić, službenica Ustavnog suda RH, veterinar Ladislav Peršić i njegova supruga Aleksandra Peršić, vlasnica obrta za njegu kućnih ljubimaca te Noah Kraljević i Ivona Kraljević, koja radi u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Na korak su do izlaska na slobodu, ali pritvorenim Hrvatima ispunjenje zambijskih uvjeta ide sporije od očekivanog. Od njih se traži reguliranje boravišta i produljenje vize, koju svatko od njih mora platiti po 1000 dolara. Jamčevinu od po 1000 dolara su uplatili te su pronašli i 16 zambijskih državljana kao jamstvo.

Njihov novi odvjetnik je zatražio produljenje viza, no imigrantska služba je to odbila uz obrazloženje kako se vize ne mogu produljiti za osobe koje su u pritvoru – to znači da ako bi bili na slobodi, za Hrvate bi bilo moguće produljenje viza, no na slobodu ne mogu bez legaliziranja boravišta. Osobe koje su optužene prema Zakonu o suzbijanju trgovine ljudima nemaju važeći imigracijski status i jedina je opcija da dobiju privremene dozvole ili ostanu u pritvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.