Terry Pratchett, čuveni britanski pisac preminuo je u 66. godini

Virtuoz riječi, sir Terry Pratchett, čuveni britanski pisac, jedini uz Charlesa Dickensa čijih je pet djela uvršteno na BBC-evih Top 100, i jedan od najtiražnijih autora svih vremena, preminuo je u 66. godini. Umro je u svojoj kući, u krugu obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijedak oblik Alhzeimerove bolesti dijagnosticiran mu je 2007., no unatoč tomu on je nastavio pisati. Zadnju knjigu iz serijala završio je i objavio prošle godine.

Nakon što je umro, na njegovom Twitter profilu se pojavila poruka – The end (kraj).

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet je izgubio jedan od najbritkijih umova

“Svijet je izgubio jednog od svojih najbritkijih umova”, rekao je izdavač Larry Finlay iz izdavačke kuće Transworld Publishers.

“Kroz više od 70 knjiga Terry je obogatio naš planet kao malo tko prije. Svi koji su čitali njegove knjige znaju da je Discworld bio njegovo oruđe satire prema svijetu. Pisao je briljantno i vješto, duhovito i inovativno”, kazao je Finlay, dodavši da se s bolešću nosio javno i hrabro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životopis

Terry Pratchett rodio se 1948. u Beaconsfieldu. Svoje školovanje pripisuje osnovnoj školi u Wycombeu i beaconsfieldskoj javnoj knjižnici.

Radeći kao novinar, Pratchett je obavio razgovor sa Peterom Bander von Durenom, stručnjakom za britansku heraldiku, u to vrijeme suvlasnikom male izdavačke tvrtke. Tijekom susreta, Pratchett je spomenuo kako ima dovršen jedan rukopis, The Carpet People (Ljudi iz saga). Bander van Duren i njegov poslovni partner, Colin Smythe, objavili su knjigu 1971.

1980. zaposlio se kao govornik za odnose s javnošću Centralne komisije za opskrbu elektricitetom na području koje je pokrivalo nekoliko nuklearnih elektrana; kasnije se šalio kako je pokazao vrlo dobar instinkt za pravovremenu promjenu karijere toliko skoro nakon nuklearne nezgode na Otoku Tri Milje (Pennsylvania, SAD).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratchett je dao otkaz Centralnoj komisiji 1987. i potpuno se posvetio pisanju knjiga; od tada mu je često uspijevalo izdati i po dvije knjige godišnje.

Terry_pratchett_02 Jutta

Prema godišnjaku prodavača knjiga iz 2005., Pratchettove su tvrdo ukoričene knjige u 2003. iznosile 3.4% prema količini i 3.8% prema vrijednosti na tržištu fikcije, stavljajući ga na drugo mjesto iza J. K. Rowling (6% količinski i 5.6% vrijednosno), dok su meko ukoričena izdanja bila na petome mjestu sa 1.2% po količini i 1.3% po vrijednosti (iza Jamesa Pattersona (1.9% i 1.7%), Alexandera McCalla Smitha, Johna Grishama te J. R. R. Tolkiena).

1998. Terry Pratchett odlikovan je medaljom Reda Britanskog Carstva (OBE) za svoj doprinos književnosti. Tipično, njegov ironični komentar bio je: “Mislim da se ‘doprinos književnosti’ vjerojatno sastoji od suzdržavanja od pokušaja pisanja iste.”

Dodijeljeni su mu i počasni doktorati književnosti na Sveučilištima u Warwicku (1999.), Portsmouthu (2001.), Bathu (2003.) te Bristolu (2004.).

Bio je poznat po svojoj navici da nosi velike, crne šešire, što je očito na slikama s korica njegovih knjiga. 2003. Pratchett je utvrdio svoj status jednog od najpopularnijih britanskih autora pridruživši se Charlesu Dickensu kao jedini autor sa pet knjiga na BBC-jevom popisu Big Read top 100, od kojih su sve na popisu bile knjige iz serijala Svijet Diska (Discworld).

Svijet Diska

Sadržavajući preko četrdeset knjiga, Discworld (Disksvijet ili Svijet Diska) serijal je humoristično i često satirično fantastično djelo koje Disksvijet koristi kao alegoriju za naš svakidašnji život.

Ime “Disksvijet” dolazi od činjenice da je svijet opisan kao veliki disk koji leži na leđima četiriju divovskih slonova koji opet stoje na divovskoj kornjači, velikoj A’Tuin, koja pliva kroz svemir.

Glavne parodirane teme uključuju likove i ideje iz fantastične i znanstveno-fantastične umjetnosti, filmove Ingmara Bergmana, Australiju, snimanje filmova, novine, rock and roll glazbu, religiju, filozofiju, Egipat, politiku veleučilišta te monarhiju. Pratchettov roman Čudesni Maurice i njegovi učeni glodavci osvojio je Carnegie Medalju 2001. za najbolji dječji roman.

Pratchettov humoristični stil često uključuje igre riječima i viceve koji se jedva ili uopće ne mogu prevesti na ostale jezike. Zato on ostaje najpopularniji na engleskom govornom području, a fanovi srčano preporučaju svima koji znaju engleski da čitaju Pratchetta u originalnom obliku.

U Hrvatskoj je ponajviše Pratchettovih knjiga dosad prevedeno u izdanju Marjan knjige (Disksvijet serijal, iliti Svijet Diska), a Dobri predznaci mogu se naći u zbirci SF&F priča Monolith #3 te kao zasebno izdanje, oboje u izdanju Zagrebačke naklade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.