12. listopad 1492. – Kristofor Kolumbo otkrio Novi svijet

Kolumbo Amerika wikimedia.org

Na današnji dan 12. listopada 1492. dogodilo se jedno od najvećih otkrića u povijesti svijeta. Kolumbo i njegovi moreplovci nakon duge plovidbe oceanom ugledali su obale Novog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kristofor Kolumbo raspolagao je s tri broda na svom prvom putovanju: Santa Maria (Sveta Marija, najveći brod), Pinta (španj. “obojena”) i Santa Clara (Sveta Klara s nadimkom Niña prema vlasniku Juanu Niñu). Iz Španjolske su doplovili prvo na Kanarske otoke, a zatim se otisnuli na zapad. Od Kanarskih otoka plovili su preko oceana svega pet tjedana dok nisu na današnji dan ugledali kopno. Prvi ga je ugledao Rodrigo de Triana, koji je stražario na Pinti, u 2 sata ujutro i odmah je probudio ostatak posade vikanjem. Pucnjem su obavijestili Kolumba. On je kasnije tvrdio da je sam ugledao svjetla na obali nekoliko sati ranije, čime si je osigurao doživotnu penziju, koju su španjolski kralj i kraljica obećali prvoj osobi koja ugleda kopno.

Otok koji su ugledali pripada otočju Bahami. Kolumbo ga je prozvao San Salvador (španj. Sveti Spasitelj), no danas nije točno poznato o kojem se otoku radilo. Otok koji se danas zove San Salvador nazvan je tako 1925. pod nedokazanom pretpostavkom da je upravo to bio prvi otkriveni otok. Domoroci koje je Kolumbo tamo zatekao bili su miroljubivi i prijateljski raspoloženi. Nisu imali učinkovitog oružja, pa je Kolumbo u svoj dnevnik zapisao da bi ih sve mogao pokoriti sa svega 50 ljudi.

Zanimljivo je da je na svoje drugo putovanje Kolumbo poveo čak 17 brodova i oko 1200 ljudi. To dokazuje da je otkriće Novog svijeta u Europi dočekano s velikim entuzijazmom. Na današnji dan slavi se u SAD-u Columbus day, a i u drugim američkim državama slave se blagdani vezani uz otkriće Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.