15. ožujka 1929. rođen general-bojnik Nijaz Batlak Daidža: Junak i legenda mnogih bitaka Domovinskog rata

general
Foto: Snimka zaslona

Nakon bijega iz Jugoslavije u kojoj je nakon II. svjetskog rata bio zatvoren sa 16 godina te proveo 11 godina u zatvoru vratit će se u domovinu kada će ga ona opet trebati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1929. rođen je general-bojnik Nijaz Batlak – Daidža, također poznat kao Mate Šarlija. Podrijetlom iz istočne Bosne, a rodio se u Zvekovici kraj Cavtata, u Hrvatskoj.

Otac Mehmed mu je bio član HSS-a i nadzornik pruge na sarajevskom Alipašinom mostu. Nijaz Batlak se uvijek izjašnjavao Hrvatom muslimanske vjeroispovijesti.

Nadimak Daidža dobio je po ujaku (daidža) s kojim je provodio dječačke dane. Godine 1945. bio je pripadnik u vojnim formacijama NDH, te je sudjelovao u velikoj bitci ustaša i četnika na Lijevče polju u kojoj su četnici doživjeli jedan od najvećih poraza u 2. svjetskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred njegovim očima partizani su mučili njegova oca

Pred njegovim očima partizani su mučili njegova oca. Potkovali su ga i takvoga ga bacili u jamu. Mladog Nijaza Batlaka poslali su u zatočeništvo u kakanjski rudnik nakon kojeg je zatočen u vojnom zatvoru u blizini Mostara sve do 1956. godine.

O njegovom bijegu iz Jugoslavije, odlasku u Španjolsku gdje je završio vojnu akademiju, kao i emigrantskom životu u SAD-u zna se vrlo malo. U Americi je upoznao kasnijeg hrvatskoga predsjednika dr. Franju Tuđmana. O tome je govorio: „Pružali smo mu punu potporu i dali do znanja da cijelo iseljeništvo stoji uz njega. U njegovu sam ideju pomirbe svih Hrvata vjerovao kao u samog Boga.”

U Hrvatsku se vratio 1991. godine te se uputio u Sarajevo jer je želio organizirati obranu grada. Potom je s lažnim identitetom ušao u Crnu Goru, odakle je snimao neprijateljske položaje i pregovarao s mjesnim Albancima u Baru i Ulcinju. Prvi vojni angažman dogodio se na južnom području, u dubrovačkoj okolici i Čepikućama. Imenovan je prvim zapovjednikom južnog bojišta, a koncem listopada 1991. ga se promiče u čin brigadira HV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovao je dragovoljačke pukovnije „Kralj Tomislav”, poslije preustrojenu u elitnu HVO postrojbu „Ludvig Pavlović”, i „Crvenkapice”, koja se poslije preustrojila u elitnu HVO postrojbu „Nahid Kulenović”, čiji su bojovnici, njih 160, probili obruč oko Goražda i ušli u taj grad. Jedna bojna iz te pukovnije poslije se pridružila obrani Bihaća.

Sredinom ožujka 1992. godine promaknut je u čin general-bojnika HV-a, u kojem je i umirovljen. Nakon što je potpisan Washingtonski sporazum, vratio se u BiH, gdje je radio u diplomaciji. U Sarajevu je obnašao dužnost savjetnika za međunacionalne odnose u veleposlanstvu Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umro je od teške bolesti 31. siječnja 1999. godine. Zbog svojeg osvjedočenog domoljublja i iskazane hrabrosti Nijaz Batlak odlikovan je:

Redom kneza Domagoja s ogrlicom
Redom bana Jelačića
Redom Ante Starčevića
Redom hrvatskog trolista
Redom hrvatskog pletera
Spomenicom Domovinskog rata
Spomenicom domovinske zahvalnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.