19. veljače sveti Konrad – uzor pravednog i pobožnog života

Foto: Snimka zaslona

„Uzor pravednog i pobožnog života”, (Zborna na misi za svetog Konrada)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konrada Confalonieri započeo je u Piacenzi 1290. godine. Ali, njegov pravi kršćanski život, zbog kojega je i dobio spomenutu etiketu, započeo je nakon 1313. godine. Te je godine, naime, za vrijeme lova Konrad zapovjedio neka se zapali vatra kako bi se divljač istjerala iz svojih legla. Plamen, koji se raširio više od očekivanja, progutao je i žitno polje i gospodarske kuće, zbog čega su vlasnici tražili naknadu.

Upravitelj Piacenze osudi na smrt nevina čovjeka koji se slučajno našao na mjestu nesreće. Konrad je tada priznao kako je on krivac i kako je spreman nadoknaditi štetu.

S pravom Ulazna pjesma primjenjuje na njega riječi Malahije proroka: „Zakon istine bijaše u njegovim ustima.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konrad je ušao u Treći red svetog Franje, a žena mu Eufrozina u klarise. Svoj duhovni lik izgrađivao je Konrad siromašnim pustanjačkim životom i hodočašćima. Umro je 19. ve­ljače 1351. Njegovo štovanje odobreno je za biskupiju u Sirakuzi 1515. go­dine, a za cijelu Siciliju 1544. Urban VIII. odobrio je 1625. godine časoslov i misu njemu u čast za sve franjevce. Kod franjevaca trećoredaca slavi se kao obavezan spomendan, a kod ostalih franjevaca kao neobavezan spomendan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.