24. srpnja 2010. – umrla Mia Oremović – legendarna hrvatska glumica

Na današnji dan 24. srpnja 2010. umrla je legendarna hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica Mia Oremović u dobi od 92. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Završila je Školu primijenjene umjetnosti i Školu dramskih umjetnosti kod Branka Gavelle u Zagrebu. Svoju kazališnu karijeru otpočinje 1942., a od 1945. stalna je članica zagrebačkog HNK. Od 1953. članica je Dramskog kazališta (danas Gavella).

Mia Oremović je kao vrhunska karakterna glumica ostvarila mnogo iznimno zapaženih uloga širokog raspona. Debitira glavnom ulogom udovice u filmu „H-8“ (1958.) Nikole Tanhofera za koju je nagrađena je glavnom glumačkom nagradom na festivalu u Puli. U filmovima „Imam dvije mame i dva tate“ (Krešo Golik, 1968., Zlatna arena za gl. ulogu) glumi neurotičnu malograđanku, dok je nezaboravna njena uloga usidjelice tete Mine u hrvatskom klasiku „Tko pjeva zlo ne misli“ (Krešo Golik, 1970.), u kojem se iskazuje kao izvanredna komičarka.

Za svoj rad u kazalištu, filmu i radiju primila je više značajnih priznanja i nagrada, između kojih nagradu Vladimir Nazor za životno djelo na području filma 1996., dok 2002. prima nagradu za životno djelo “Fabijan Šovagović ” Udruženja hrvatskih filmskih redatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njen rodni grad Požega odao joj je priznanje za života te je 2009. godine proglašena počasnom građankom grada.

 

Scena iz klasika „Tko pjeva zlo ne misli“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.