26. veljače sveta Paula iz Calasanze – znate li da je Crkva otvarala škole za djevojke u vrijeme kada žene nisu imale prava?

Foto: amkiel / wikimedia commons

Sveta Paula od svetog Josipa iz Calasanze (Paula de Sant Josep de Calassanç), katalonska redovnica, utemeljiteljica Kćeri Marijinih. Ostala je bez oca s deset godina pa je od djetinjstva radila i pomagala majci kod uzdržavanja obitelji i odgoja braće i sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S prijateljicom Inés Busquets otvorila je u Figuerasu (provincija Girona) 1829. prvu školu za djevojčice, koja je postigla toliki uspjeh da su uskoro otvorene i nove škole. U Sabadellu (provincija Barcelona) otvorila je 1846. školu u suradnji s redovnicima pijaristima, a 2. veljače 1847. osnovala kongregaciju Kćeri Marijinih, sestara pobožne škole (Congregación de Hijas de María, Religiosas de las Escuelas Pías), poznatih i pod imenom „Escolapias“, uz suglasnost nadbiskupa Barcelone. Tada je uzela i redovničko ime Paula od svetog Josipa iz Calasanze, u čast svoga uzora, utemeljitelja pijarista.

Majka Paula (Madre Paula) djelovala je pod motom „Piedad y letras“ („Milosrđe i znanost“). Papa Pio IX. službeno je 1860. odobrio djelovanje reda, a sestra Paula bila je njegova uspješna poglavarica. Preminula je na današnji dan, 26. veljače 1889, u Olesi de Montserrat (provincija Barcelona). U to vrijeme u njezinoj kongregaciji djelovalo je 308 redovnica i 38 novakinja, koje su odgajale 3464 učenice u 19 škola, na području cijele Španjolske.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 1993, a svetom 2001. Red svete Paule s mnogobrojnim školama djeluje danas u mnogim zemljama svijeta, na četiri kontinenta (Europa, Amerika, Afrika, Azija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima iz godine 2005, diljem svijeta djelovale su 732 Kćeri Marijine, u 108 redovničkih kuća.

 

Zanimljivo je da su katolički redovnici pijaristi otvorili prvu slobodnu i javnu školu u Europi o čemu smo pisali ovdje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je to 1616. godine kada Katolička Crkva osnovala je prvu javnu školu sa slobodnim upisom u Europi. Time je otvorila put današnjem sustavu javnog školstva. Zaslugu za to ima red pijarista, redovnika i svećenika posvećenih obrazovanju i školovanju djece.

*pijaristi (njem. Piarist < srednjovj. lat. piarista: onaj koji je pobožan) (lat. Ordo clericorum regularium pauperum Matris Dei scholarum piarum: Red siromašnih redovničkih klerika Majke Božje za crkvene škole), katolički red za odgoj i izobrazbu mladeži. Prvotno družba s jednostavnim zavjetima, potom red sa svečanim zavjetima kako ih je 1621. potvrdio papa Grgur XV. Utemeljitelj im je sv. Josip Kalasencije. On je 1597. otvorio u rimskoj župnoj crkvi sv. Doroteje u Trastevereu prvu javnu osnovnu dječju školu u Europi, a 1612. i veliku školu. Na čelu je reda general; pijaristi nose crnu reverendu. Raširili su se osobito u Španjolskoj i zemljama pod habsburškom krunom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.