27. ožujka 2007. ‘Ruže svetog Franje’ – znate li da većinu prihvatilišta za beskućnike u Hrvatskoj organizira Crkva?

Foto: Prihvatilište za beskućnike "Ruže sv Franje"

Od 14 prihvatilišta za beskućnike u Hrvatskoj, više od polovice organizira, vodi i financira Katolička crkva. Na današnji dan 2007. i Rijeka je dobila novo prihvatilište za beskućnike nazvano koje je otvorila Katolička Crkva –  „Ruže svetog Franje“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema istraživanjima, Katolička crkva je daleko najveća humanitarna organizacija na svijetu koja pomaže siromašne, beskućnike, bolesne i sve potrebite skrbi i brige.

Osim Katoličke crkve, u Hrvatskoj smještaj i život za beskućnike organizira i Crveni Križ, kao i neke aktivne udruge dobrih i nesebičnih ljudi, koje konkretnom pomoći brinu za beskućnike.

Nažalost, te ljude i udruge ne vidimo često na televiziji i u medijima, kao neke koje se iz dobro plaćenih fotelja bore za „prava drugih“, a u stvarnosti najčešće za svoje povlastice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biti beskućnik, ostati na ulici, prezren i odbačen od ljudi, jedna je od najvećih tragedija koja se može dogoditi čovjeku.

Beskućništvo predstavlja ekstremni oblik siromaštva i socijalne isključenosti koji ograničava radno-produktivne potencijale pojedinaca. Beskućnik je osoba koja nema gdje stanovati, boravi na javnom ili drugom mjestu koje nije namijenjeno za stanovanje i nema sredstava kojima bi mogla podmiriti potrebu stanovanja.

Tako je nedavno za ekstremnih hladnoća Caritas  obavjestio osobe bez doma koje se ne nalaze u prihvatilištima ili prenoćištima za beskućnike, kao i sve koji poznaju nekoga tko u ovim hladnim danima boravi u neprimjerenim objektima da se za pomoć pri pronalaženju smještaja obrate na kontakte prihvatilišta koje organizira Crkva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U  Republici Hrvatskoj djeluje 14 prihvatilišta i prenoćišta za beskućnike u gradovima diljem Republike Hrvatske i to u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Kaštel Gomilici, Osijeku, Karlovcu, Varaždinu, Dubrovniku, Zadru, Šibeniku i Puli, ukupnog smještajnog kapaciteta do 420 korisnika.

Prihvatilišta za beskućnike :

  • Centar za prihvat beskućnika Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije u Osijeku
  • Prenoćište za beskućnike Sv. Vinko Paulski Caritasa Zadarske nadbiskupije
  • Dislocirana jedinica za smještaj beskućnika Rakitje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije
  • Prihvatilište Ruže Sv. Franje Franjevačkog svjetovnog reda u Trsatu
  • Prenoćište Crvenog križa u Kosnici Gradskog društva Crvenog križa Zagreb
  • Prihvatilište za beskućnike Gradskog društva Crvenog križa Pula
  • Sklonište za beskućnike Karlovac Udruge ˝Milosrđe˝ Karlovac
  • Prihvatilište za beskućnike Udruge ˝Most˝ Split
  • Prenoćište za beskućnike Udruge ˝Novi put˝ Varaždin
  • Samostan ˝Misionarke ljubavi-sestre Majke Terezije“ u Zagrebu
  • Prihvatilište za beskućnike i socijalno ugrožene Udruge ˝Oaza˝ u Rijeci
  • Prihvatilište Udruge ˝Sveti Jeronim˝ u Kaštel Gomilici
  • Caritas Biskupije Šibenik – Centar za beskućnike
  • Privremeno prihvatilište za socijalno ugrožene osobe u objektu Hotel Vis 2 u Dubrovniku.

Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, beskućniku se može priznati privremeni smještaj u kriznim situacijama, te isti može trajati dok se ne ostvari povratak u vlastitu ili udomiteljsku obitelj ili se smještaj ne osigura na drugi način, a najduže do godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.