30. ožujka 1862. Pavao Štoos – ‘Vre i svoj jezik zabit Horvati hote ter drugi narod postati!’

Spomenik Pavlu Štoosu u njegovoj rodnoj Dubravici, foto: commons.wikimedia.orgSuradnik13,

“Vre i svoj jezik zabit Horvati hote ter drugi narod postati” (Već i svoj jezik Hrvati hoće zaboraviti i drugi narod postati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takva je sudbina i nametanje tuđeg jezika najviše pogodila Hrvate upravo u državi Jugoslaviji – hrvatski jezik nasilno je srbiziran od samog početka, a čak je jedno vrijeme zvao se ‘hrvatsko-srpski jezik’.

Velečasni Pavao Štoos, župnik u Pokupskom, osobito je poznat po elegiji „Kip domovine vu početku leta 1831“. Štoos je rođen u Hrvatskom Zagorju i pisao je na kajkavskom hrvatskom narječju. Bio je poznata ličnost među domoljubima i preporoditeljima 19. stoljeća s osobitom brigom za hrvatski jezik rekavši “Vre i svoj jezik zabit Horvati hote ter drugi narod postati”. Kasniji događaji za obje Jugoslavije, srbizacija hrvatskog jezika i (prisilno) odnarođivanje Hrvata dalo je Štoosovim riječima proročku dimenziju.

Na današnji dan 30. ožujka 1862. umro je hrvatski svećenik i narodni preporoditelj Pavao Štoos.  Pavao Štoos rođen je u zagorskom mjestu Rozga pokraj Dubravice. Radi se o kraju smještenom odmah uz rijeku Sutlu i hrvatsko-slovensku granicu, sjeverozapadno od Zaprešića. Samo nekoliko kilometara od Štoosove rodne kuće rođen je i hrvatski književnik Ante Kovačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoos je rođen u seljačkoj obitelji, no uspio je dobiti vrlo dobro obrazovanje, zahvaljujući ponajviše dobrotvorima. Bio je izvrstan đak, a školovao se za svećenika. Zaređen je u dobi od 27 godina. Jedno je vrijeme bio biskupski tajnik te profesor bogoslovije. Kasnije je premješten na službu župnika u Pokupskom. Na tom je mjestu ostao čak dvadeset godina, a zatim je imenovan kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Nažalost upravo tada je i umro, sa svega 55 godina života.

U književnosti se javio stihovima na latinskom (jedan je od najplodnijih latinskih prigodničara u hrvatskoj književnosti XIX. st.) i kajkavskom. Zapamćen je po elegiji Kip domovine vu početku leta 1831, koju je objavio kao student 1831. pod naslovom Nut! Novo leto! Mati – sin – zorja! (tiskana je kao Kip domovine u Danici 1835). U kajkavskim stihovima pesimistički oplakuje odnarođivanje Hrvata od svojega jezika, shvaćenoga kao sinonim za narod i naciju. Tiskao je i lamentacijsku pjesmu Glas kričečega vu pustini (1833), pjesme u čast bana Jelačića, Lj. Gaja i J. Draškovića te govor u čast I. Gundulića.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.