Američki senatori zbog snimanja Mulana u komunističkoj Kini: ‘Disneyevo je partnerstvo s diktaturom zastrašujuće’

Foto: GettyImages/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Nekoliko se američkih senatora pridružilo kritikama protiv tvrtke Walt Disney zbog suradnje s kineskim odjelima za propagandu u autonomnoj regiji Xinjiang tijekom snimanja filma Mulan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senator Ben Sasse uputio je pismo Bobu Chapeku, izvršnom direktoru tvrtke Walt Disney i istaknuo:

“Disneyevo partnerstvo s diktaturom koja provodi genocid je zastrašujuće.”

Film je djelomično snimljen u pokrajini u kojoj se nalazi logor za ujgursko stanovništvo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U završnoj riječi za Mulan, remake istoimenog animiranog filma iz 1998. godine, Disney je zahvalio “Odjelu za promidžbu CPC-a, Odboru za autonomnu regiju Uygur-a Xinjiang” te “Općinskom uredu za javnu sigurnost Turpan.” Dijelovi filma snimljeni su u Xinjiangu, koji se nalazi na sjeverozapadu komunističke Kine. Većina ujgurskog stanovništva, manjinske etničke skupine koja je uglavnom muslimanska, živi u Xinjiangu, piše CatholicNewsAgency

> (VIDEO) Vodeći stručnjak za manjinska pitanja u Kini tvrdi: ‘Provode se masovni zločin nad Ujgurima kroz sterilizacije žena i logore’

> Novi udar Komunističke partije na kršćane u Kini: Traže uklanjanje vjerskih simbola kao uvjet državne pomoći

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odjel za promidžbu Općinskog odbora CPC-a progurao je propagandu opravdavajući prirodu i svrhu ‘objekata za preodgoj'”, napisao je Sasse komentirajući ulogu kineskih vlasti u radu zatočeničkih logora u regiji. U logorima su uglavnom ujgurski zatvorenici, koji se tamo mogu poslati zbog kaznenih djela poput “proslave islamskog praznika” i “nošenja tradicionalne vjerske odjeće”.

Kineska vlada priznala je u listopadu 2018. da su uspostavljeni “kampovi za preodgoj”, kako su ih nazvali, za pripadnike ujgurskog stanovništva. Kampovi su prvi put uočeni na satelitskim snimkama 2017. godine. Kineska vlada tvrdi da su kampovi stvoreni u svrhu prevencije terorizma. Žene koje su bile zatvorene u logorima svjedočile su o prisilnim pobačajima i sterilizacijama.

Procjenjuje se da je kroz logore prošlo 3 milijuna ljudi, plus približno pola milijuna malodobne djece u svrhu „preodgoja“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senator Sasse izjavio je kako mora postojati “dublje razumijevanje (Disneyevog) proizvodnog procesa” zbog “spremnosti tvrtke da se udruži s onima koji čine genocid”.

Zatražio je dodatne informacije o tome kada je Disney radio u Xinjiangu, kao i podatke o Disneyevim sporazumima sklopljenim s kineskom vladom tijekom snimanja te je li tvrtka izrazila zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u regiji.

“Može li Disney potvrditi da snimanje Mulana nije pridonijelo prisilnom radu sa sjedištem u Xinjiangu”, pitao je Sasse zahtijevajući od tvrtke informacije.

Senator Josh Hawley, napisao je u srijedu slično sročeno pismo Chapeku, napominjući da su kršenja ljudskih prava u Kini u Xinjiangu bila dobro dokumentirana do trenutka kada je Disney započeo proizvodnju na Mulanu u kolovozu 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Disneyjevo dopuštanje tekućeg ujgurskog genocida u suprotnosti je sa svim navodnim načelima vaše tvrtke”, napisao je Hawley.

“Na primjer, prije samo nekoliko tjedana napisali ste o potrebi da se ‘suprotstavite nepojmljivoj ideji da se život nekih smatra manje vrijednim – i manje vrijednim dostojanstva, brige i zaštite – od života drugih'”, rekao je. Hawley i dodao: “Disney je izrazio svoju predanost poštivanju ljudskih prava kao temeljne vrijednosti.”

“Snimanje u Xinjiangu i rad s onima koji čine povrede ljudskih prava kršenje su ovih vrijednosti”, rekao je Hawley.

Hawley je zatražio da Disney donira dobit od Mulana nevladinim organizacijama koje se bore protiv trgovine ljudima i “drugim zvjerstvima koja su u tijeku u Xinjiangu”.

Odluka tvrtke Walt Disney da radi u Xinjiangu i surađuje s entitetima Kineske komunističke partije zanimljiva je s obzirom na to da je tvrtka otvoreno izjavila o onome što u Sjedinjenim Državama doživljava kao kršenje ljudskih prava.

U svibnju 2018., tadašnji izvršni direktor Disneya Bob Iger rekao je da bi Disneyu bilo “teško” nastaviti snimati filmove u Gruziji, ako država prijeđe na zabranu pobačaja nakon otkrivanja otkucaja srca. Zakon je više puta blokiran i Gruzija ga ne može provoditi.

Jewher Ilham, ujgurska suradnica za ljudska prava iz Zaklade za žrtve komunizma čijeg je oca kineska vlada otela, rekla je za CNA kako vjeruje da Disney mora postati svjesniji onoga što se događa širom svijeta.

“Disney se mora bolje educirati o kršenju ljudskih prava, posebno u Kini“, rekla je.

„Tu se svakodnevno događaju gruba kršenja ljudskih prava od strane kineske komunističke vlade. Nevjerojatno je da su spremni popustiti Kini kako bi ostvarili profit. ”

“Ako je Disneyev stav o pobačaju bio dovoljan da bojkotiraju snimanje u Gruziji, onda su trebali bojkotirati snimanje u ujgurskoj regiji gdje se događaju neke od najgorih kršenja ljudskih prava na svijetu“, dodala je.

Denise Harle, viša savjetnica udruge Alliance Defending Freedom, rekla je za CNA da je Disneyev postupak licemjeran te kako je uvjerena da će publika to prepoznati.

“Zbog profita ne oklijevaju snimati u Kini, gdje se neprestano vrše grube povrede ljudskih prava, uključujući prisilnu sterilizaciju i pobačaje”, rekla je Harle.

“Mulan je snimljen u kineskom Xinjiangu, upravo onoj regiji u kojoj su muslimani zatočeni u logorima zbog svojih uvjerenja.”, rekla je.

Film je također kritiziran jer je njegova glavna glumica, Liu Yifei, izrazila potporu policiji u Hong Kongu protiv prosvjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.