Europski dokumentarci na neobičnim lokacijama deset hrvatskih gradova

Foto: fah

U okviru projekta KineDok u deset gradova diljem Hrvatske, na šarolikim lokacijama, od nogometnog igrališta do muzeja i galerija, prikazuju se noviji, odabrani europski dokumentarni filmovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KineDok 2018 donosi 15 dugometražnih dokumentaraca, a među njima su festivalske uspješnice, kao i lokalni hitovi iz Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Norveške, Bugarske i Hrvatske.

Filmske projekcije održavat će se do kraja kolovoza i nastaviti najesen, a ulaz je besplatan.

Prikazat će se bugarski politički dokumentarac “Zvijer je još uvijek živa” o potrazi za idealnim komunizmom, češki “Daliborekov bijeli svijet”, tragikomedija o životima “običnih pristojnih Čeha” kojima nedostaje Hitler, norveški “Bez zaklona” ratna priča iz Bagdada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovački film “Hotel Svitanje” prati nekoliko životnih sudbina malog gradića, talijanski “Funne: Djevojke koje sanjaju more” film je o 12 bakica iz talijanskih planina prvi puta putuju na more, i to u Hrvatsku, britanski “Hvala na kiši” bilježi klimatske promjene u jednom selu, a tu je i rumunjski film “Kupus, krumpir i ostali demoni” o tome kako proizvodnu računicu okrenuti u korist poljoprivrednika.

Među ostalim, na programu su filmovi “Mrtvi narod” o holokaustu u Rumunjskoj, mađarski “Vlak nade”, koji se bave prošlošću, bugarski “Dobri poštar”, o čovjeku koji vjeruje da može riješiti pitanje izbjeglica, češki “Ništa kao prije”, filmski pogled na živote tinejdžera koji su prisiljeni odrasti brže no što bi htjeli i mađarski “Ultra” o ljudima koji su svoj život posvetili trčanju.

Intimnije priče donosi hrvatski “Dum spiro spero” Pere Kvesića, slovački “Mjesec u tebi”, poljski “Pričest” o djevojčici koja je preuzela brigu o disfukncionalnoj obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KineDok, zajednički projekt europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju dokumentaraca, održava se četvrtu godinu zaredom, a ove sezone surađuje s riječkim projektom Europska Prijestolnica Kulture 2020 i njihovim programskim pravcem “27 susjedstva”.

U okviru toga priređeno je filmsko ljeto u “7 riječkih susjedstava” diljem Primorsko–goranske županije, Delnicama, Drenovi, Novom Vinodolskom, Lovranu, Krku i Unijama, a filmovi će se moći pogledati i u u Zagrebu, Varaždinu i Križevcima.

Uz već poznate lokacije, zagrebački Art Park, Galeriju K2 u Križevcima i Centar za mlade u Varaždinu, projekt ove godine dolazi i na neke nove, u staru gradsku jezgru Lovrana, u dvorište Zavičajnog muzeja Drenova, Dom kulture Novi Vinodolski, u kino Kariola u šumi u Malinskoj gdje se filmovi gledaju u stilu ‘drive in’ kina, na nogometno igralište otoka Unije, (koje je katkad i aerodrom), te u Nacionalni park Risnjak gdje će se projekcije gledati u srcu prirode, u nekadašnjoj kino dvorani Doma kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u najavi, cilj projekta je zainteresirati širu publiku za dokumentarni film te razviti dijalog o društveno važnim temama, i to izmještanjem projekcija van tradicionalnih kina, pa film dolazi na njihove omiljene lokacije – u parkove, dvorišta, kulturne centre, nogometna igrališta, muzeje i galerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.