Festival orgulje zagrebačke katedrale

Foto: fah

Na petom festivalu Orgulje zagrebačke katedrale, koji večeras počinje nastupom talijanskog orguljaša Lucce Massagliija, do 25. rujna održat će se ukupno devet koncerata.

Festival se održava kako bi se stručnoj javnosti, publici i posjetiteljima grada Zagreba tijekom ljetnih mjeseci predstavili ponajbolji hrvatski i svjetski orguljaši na jednima od najvećih, a ujedno i jednima od deset najljepših i najkvalitetnijih svjetskih orgulja – Walckler iz 1855. godine.

Te se orgulje smatraju vrhunskim dostignućem orguljarskoga umijeća, instrument na kojem je moguće izvoditi svu orguljašku literaturu od stare glazbe pa sve do najsuvremenijih skladbi. Orgulje pripadaju redu koncertnih orgulja romantičnih zvukovnih osobina s više od 6000 svirala, te sedamdeset osam registara i četiri manuala te su spomenik kulture nulte kategorije.

Posebna novost ovogodišnjega Festivala su dva koncerta izvan Zagreba, u Zlataru i Trškom vrhu, 25. i 26. srpnja koji će biti izvedeni u suradnji s Festivalom Orgulje Heferer.

Tijekom Festivala nastupit će poznata hrvatska orguljaška imena Mario Penzar, Pavao Mašić, Ljerka Očić, Milan Hibšer, Krešimir Haas te umjetnički voditelj Festivala Edmund Andler Borić.

Program obuhvaća širok raspon svjetskog orguljskog repertoara kao i niz djela hrvatskih autora poput Albe Vidakovića (uz 100. obljetnicu rođenja), dugogodišnjeg katedralnog orguljaša Anđelka Klobučara, zatim Krste Odaka, Mladena Stahuljaka i Josipa Degl’Ivellia.

Ove godine na Festivalu će se izvesti četiri praizvedbe i to tri hrvatska skladatelja Dalibora Bukvića, Davora Bobića i Brune Vlaheka te djela talijanskog skladatelja Grimoalda Macchia posvećenog Lucci Massaglii.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah