Film ‘Piknik’ osvojio grand prix na 24. Danima hrvatskog filma

Grand prix 24. Dana hrvatskog filma pripao je producentima Juri Pavloviću i Luki Venturinu za film “Piknik”, dok je nagradu za režiju dobila Hana Jušić za film “Da je kuća dobra i vuk bi je imao”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečana dodjela nagrada Dana hrvatskog filma (DHF) održat će se danas navečer u zagrebačkom Kinu Europa, gdje će biti i prikazani svi nagrađeni filmovi, no iz press službe DHF-a izvijestili su o nagrađenima.

Osim spomenutih nagrada, veliki žiri (producentica Vanja Jambrović, redatelj Mladen Đorđević te filmski kritičar Dragan Jurak) je Dalibora Barića i Tomislava Babića nagrađio za najbolji scenarij za film “Nepoznate energije, neidentiicirani osjećaji”, a Tomislava Babića i za najbolje oblikovanje zvuka. Za najbolje uloge nagrađeni su Emir Mušić i Aleksandar Seksan iz filma “Piknik”. U kategoriji kamere nagrađen je Boris Poljak za “Rakijaški dnevnik”, a za najbolje montaže Marko Ferković za film “Spomenik”.

Najboljom manjinskom koprodukcijom proglašena je “Kokoška” redateljice Une Gunjak i producenta Siniše Juričića (Nukleus film). Posebno priznanje za režiju pripalo je Igoru Bezinoviću za dokumentarac “Veruda – Film o Bojanu”. Nagrada žirija za etiku i ljudska prava pripala je je filmu “Razred” redateljice Vesne Ćudić (Nukleus film), kojeg je nagradila i publika Dana hrvatskog filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlučeno je i o dobitnicima nagrada koje dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Nagradu Oktavijan za najbolji igrani film HDFK je dodijelilo filmu “Kokoška” Une Gunjak, Oktavijan za najbolji dokumentarni film ide filmu “Veruda – Film o Bojanu” Igora Bezinovića – sniman kao dio četverodjelne serije o probaciji u Hrvatskoj, u produkciji HRT-a – Oktavijan za najbolji animirani film dodijeljen je “Životu s Hermanom H Rottom” estonske eutorice Chintis Lundgren.

Oktavijan u kategoriji eksperimentalnog filma ide filmu “A.D.A.M” Vladislava Kneževića, a Oktavijana za najbolji namjenski film dobila su dva filma – “Lokalni razvoj vođen zajednicom” Natka Stipaničeva i “Uspavanka” Zdenka Bašića.

Žiri sastavljen od članova Društva hrvatskih filmskih redatelja dodijelilo je nagradu “Jelena Rajković” (za najboljeg redatelja/icu do 30 godina) Tinu Žaniću za film “Manjača”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrada za najbolju prezentaciju na pitching forumu pripala je Lidiji Špegar za projekt “Strgano”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.