Treće izdanje ‘Food Film Festivala’ Zagreb, koji počinje u petak na zagrebačkom Zrinjevcu, u okviru kojega će se uz gastro ponudu i kulinarske radionice u idućih deset dana prikazivati filmovi u kojima hrana nije samo sporedni lik.
Ove godine prikazuju se filmovi “Oluja na tanjuru”, priču o kulinarskom natjecanju, ali i obitelji i prijateljstvu, “Tost” najavljen kao nostalgično putovanje kroz sve što se šezdesetih jelo u Velikoj Britaniji, “Osnivač” koji gledatelje vodi na same početke McDonaldsa.
Na programu su i film “Potpuni stranci” o prijateljima koji uz večeru odluče otkriti sve karte, “Sushi na meksički način” o iskusnoj kuharici koja u japanskom restoranu otkriva potpuno novi svijet kuhinje i kulture, “Mravi na škampu”, dokumentarac o preseljenju danske Nome u Japan.
Bit će tu i “Babettina gozba”, jedan od najpoznatijih svjetskih ‘foodie’ filmova i dobitnik Oscara za najbolji strani film 1988. godine, “Vatel”, koji se temelji na životu legendarnog francuskog kuhara Françoisa Vatela i “Teatar života”, koji u milanskoj pučkoj kuhinji spaja najbolje svjetske chefove otmjenih restorana i najugroženijih ljudi u gradu.
Filmovi će se na otvorenom emitirati svaku večer od 20,30 sati, a uz njih posjetiteljima će tridesetak izlagača, predstavnika popularnih zagrebačkih restorana, bistroa, slastičarna i vinoteka ponuditi slane i slatke delicije, od pohanaca, hamburgera i punjenih paprika, preko pilećih empanada i austrijskih kobasica do palačinki, torti i sladoleda.
Poslijepodnevni sati bit će rezervirani za kulinarske radionice, njih dvadesetak koje će voditi neki od najboljih domaćih chefova i gastronoma, poput Priske Thuring, Veljka Barbierija, Maria Mihelja, Marina Medaka, Marine Gaši, Pere Savanovića, Christiana Misirače i Renea Bakalovića, Melkiora Bašića i drugih. Specijalitete koje će pripremati imat će priliku probati posjetitelji festivala.
Kulinarska događanja pratit će nastupi niza glazbenika, bendova i DJ-eva.
Festival traje do 17. rujna, a ulaz je besplatan.
Tekst se nastavlja ispod oglasa