(FOTO) Hvar: Ređenje novog hvarskog biskupa msgr. Petra Palića

Foto: Snimka zaslona

Biskupsko ređenje imenovanog hvarskog biskupa msgr. dr. Petra Palića počelo je danas u 10,30 sati u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape. Televizijski prijenos možete pratiti na HTV 2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Zašto je novi hvarski biskup odabrao baš ovakav grb?

Glavni zareditelj je će msgr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a suzareditelji msgr. Slobodan Štambuk, apostolski administrator Hvarske biskupije, i msgr. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Središnji obred biskupskoga ređenja msgr. Petra Palića u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape i mučenika, započeo je obećanjem izabranika za biskupsku službu upućenom glavnome zareditelju nadbiskupu Puljiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tijeku prostracije ređenika pred oltarom hvarske katedrale otpjevane su litanijske prošnje. Ređenik je, zatim, pristupio zareditelju nadbiskupu Puljiću koji je položio ruke izabraniku na glavu, nakon čega su to učinili suzareditelji: msgr. Slobodan Štambuk, apostolski upravitelj mjesne Crkve, dubrovački biskup Mate Uzinić, te nadbiskupi i biskupi koji sudjeluju u slavlju biskupskoga posvećenja. U obredu ređenja nadbiskup Puljić položio je na glavu ređenika otvoreni evanđelistar za čega je izgovorena molitva ređenja.

U nastavku obreda msgr. Paliću pomazana je glava uljem krizme koje je posvećeno na uskrsnu srijedu u hvarskoj župi Svetoga Duha u Vrbanju.

Biskup Palić primio je, zatim, obilježja biskupske službe. Prsten postavljen na prstenjak desne ruke dar je vjernika Janjevaca, izrađen u zlatarni Dodić u Zagrebu. Mitra je dar župe sv. Ivana XXIII., pape, iz Zagreba, dok je pastirski štap dar svećenika Hvarske biskupije. Nadbiskup Puljić poveo je novozaređenoga biskupa do katedre gdje je uslijedila razmjena poljupca mira između biskupa Palića i nazočnoga episkopata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalna riječ hvarskoga biskupa Petra Palića

„Ja sam Petar, vaš brat!”
Parafrazirajući riječi starozavjetnog lika Josipa egipatskoga, stojim danas ovdje pred svima vama, draga braćo i sestre, a najprije pred vama, braćo svećenici, redovnici, redovnice i Kristovi vjernici laici ove Hvarske biskupije.

Ja sam Petar, Vaš brat po krvi, koja kola u meni od onoga časa kad je Gospodin odlučio pozvati me u život u jednoj prosječnoj janjevačkoj obitelji, koja je čuvala i još uvijek čuva živo sjećanje na svoje korijene od početka 14. stoljeća, one hrvatske i dubrovačke, na vjetrometini povijesnih kosovskih zbivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkucaji tih janjevačkih srdaca, koja ljube Crkvu, Domovinu i svoj hrvatski narod, još se uvijek čuju i miješaju sa zvukom drugoga najstarijeg zvona u Hrvata, koje od 1368. godine do danas neprestano zvoni na zvoniku janjevačke župne crkve Sv. Nikole.

U zahvalnosti Bogu za dar života, dar svećeništva i poslanja koje mi je udijelio biskupskim ređenjem, pristupio sam i danas Božjem žrtveniku, Bogu radosti svojoj, s osjećajima poniznosti, nedostojnosti i divljenja pred otajstvom njegove nazočnosti i njegove bezgranične ljubavi i milosrđa.

U ovome danu, što nam ga Gospodin dade, svoju zahvalu izričem svojim roditeljima, pok. ocu Antonu i nazočnoj majci Zori, koji su kao i svi janjevački roditelji bili moji prvi učitelji vjere, molitve i ljubavi prema Bogu, Crkvi i hrvatskome narodu. Zahvala i mojoj braći, nevjestama, nećacima i nećakinjama na njihovoj molitvenoj i svekolikoj podršci, kao i cijeloj rodbini, onima nazočnima ovdje danas i onima koji nisu mogli biti nazočni.

Papi Franji zahvaljujem za njegov izraz povjerenja postaviti me da budem predsjedateljem u ljubavi u Hvarskoj biskupiji. Preuzvišeni apostolski nuncije, molim Vas da papi Franji prenesete našu sinovsku odanost, ljubav i poštovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvaljujem na nazočnosti uzoritom kardinalu Vinku Puljiću, apostolskom nunciju msgr. Giuseppeu Pintu, svim nadbiskupima i biskupima, redovničkim poglavaricama i poglavarima, kao i svim svećenicima, redovnicima i redovnicama, u čijem sudjelovanju u ovom slavlju ređenja prepoznajem znak podrške meni osobno, ali i ovoj partikularnoj Crkvi u naviještanju Božje Riječi i izgradnji Kraljevstva Božjega.

Zahvalan sam i Vama, oče nadbiskupe Želimire, za Vašu blizinu i dobrohotnost i što sam po Vašim rukama primio red đakonata, prezbiterata i evo danas biskupski red, kojim sam uvršten u zbor apostolskih nasljednika. Zahvaljujem i svom dosadašnjem ordinariju msgr. Mati Uziniću, na svekolikoj podršci, kao i svim svećenicima i vjernicima, a osobito hodočasnicima drage mi Dubrovačke biskupije, koja me je primila, oplemenila, izgradila, otvorila vidike i horizonte i koja će uvijek imati povlašteno mjesto u mome srcu i mojim molitvama.

Dragi biskupe Slobodane! Vama zahvaljujem za današnji čin ređenja i osobito za skoro tri desetljeća dugo upravljanje ovom biskupijom. Neka Vam Gospodin, od kojega dolazi svaki dobar dar, bude nagrada i neka Vam daruje blagoslovljene i radošću ispunjene umirovljeničke dane.
Izraze zahvalnosti upućujem svim svojim bivšim župnicima, časnim sestrama vjeroučiteljicama, odgojiteljima i profesorima koji su mi svojim iskustvom i znanjem pomogli u duhovnom i intelektualnom rastu i razvoju, kao i svim prijateljima, iz prošlosti i sadašnjosti, iz Hrvatske i izvan Hrvatske, koji su mi bili podrška u životu, te svim suradnicima u svim mojim službama: od Dubrovnika do Zagreba.

Zahvalni pozdrav upućujem i svim vjernicima hodočasnicima, a osobito Janjevcima iz Janjeva, Zagreba, Kistanja i šire, kao i svim vjernicima i hodočasnicima zagrebačke župe sv. Ivana XXIII., pape, s Klake i iz Studentskoga grada. Također, svoj pozdrav i zahvalu upućujem svim vjernicima i hodočasnicima porijeklom iz Letnice.

Draga braćo i sestre Janjevci i Letničani! Neka nam baština iz koje smo potekli i koju nosimo u svojim srcima i svjedočimo svojim životom, bude trajni poticaj na iskreno i zauzeto življenje evanđeoskih vrjednota i vjernosti Bogu, Crkvi i svome narodu.

Zahvaljujem svim predstavnicima medija, pjevačkim zborovima, poslužiteljima, bratimima, volonterima i redarima, Hrvatskoj policiji, svim vjernicima i ljudima dobre volje Grada Hvara, ove hvarske župe i cijele biskupije, te svima vama, koji ste kroz Odbor za pripravu ređenja, pod vodstvom katedralnog župnika don Milija Plenkovića, učinili sve da ovo slavlje protekne dostojanstveno. Gospodin vam uzvratio stostruko.

Zahvaljujem svima vama, predstavnicima društveno-političkog, kulturnog i znanstvenog života, na čestitkama i nazočnosti i pozivam vas i potičem da, kloneći se svih podjela, svoj pogled usmjerimo prema budućnosti i odgovornim radom za dobro svih građana i vjernika naše Domovine pridonosimo boljitku društva u kojemu živimo.

Dragi svećenici, redovnici i redovnice, dragi vjernici Hvarske biskupije, rasprostranjene na otocima Hvaru, Braču i Visu! Ja sam Petar, vaš brat! Crkva me po papi Franji šalje da od danas budem vaš pastir, otac, brat, prijatelj i pratitelj na životnom putu. Bogata povijest i duhovni život ove biskupije baština je koju smo primili i koju moramo nastaviti čuvati, prenositi budućim pokoljenjima i na njoj graditi vlastitu budućnost. Kakva će ona biti, ovisi o nama samima.
Živimo u vremenu velikih izazova. Iskustvo nas uči da često stojimo pred neizvjesnošću svoga poslanja, isto kao što su i apostoli one noći stajali pred neizvjesnošću svoga ribolova. Njihov je cjelonoćni ribolov ostao bezuspješan, srce ispunjeno gorčinom, a ruke prazne, sve do trenutka dok nisu, prepoznavši Gospodina Isusa i potaknuti Njegovom riječju, bacili ponovno mreže. Čin izvan svake ljudske logike, djelo izvan svakog razumskog utemeljenja.

Međutim, kad se radi s Gospodinom i u njegovo Ime, onda je upravo On taj koji naše napore i nastojanja čini djelotvornima. Otvorimo oči svoga srca da bismo mogli prepoznati Gospodina u uspjesima i neuspjesima, u punini i praznini životnih okolnosti, i bez straha krenimo prema Njemu i dopustimo mu da dođe k Nama, svjesni svoje grešnosti, ali i veličine dara njegova praštanja.
S tom sviješću i vjerom da je Uskrsnuli i danas s nama na lađi ove naše Hvarske Crkve, Crkve u našem narodu i sveopće Crkve, pozivam sve, da zagledani u lik naše najvjernije Odvjetnice i Majke, Blažene Djevice Marije, ohrabreni zagovorom sv. Stjepana, pape, Prošpera, Jurja i svih svetica i svetaca, nastavimo služiti ljudima našega vremena, naviještati i živjeti Radosnu vijest spasenja i u licu braće i sestara, osobito malenih i potrebnih, otkrivamo lice samoga Krista.
In Verbo autem tuo!

Na tvoju Riječ, Gospodine Isuse Kriste, predajemo se tebi i tvome poslanju! Na Tvoju riječ, jer vjerujemo da si i danas s nama i među nama. Tebi, Uskrsnuli i Živi, slava i čast danas i u vijeke vjekova. Amen!

Pozdrav su uputili Toni Plenković, dekan Bračkog dekanata, te Anna Sansović

U ime svećenika Hvarske biskupije, te redovnika i redovnica novog biskupa msgr. Petra Palića pozdravio je Toni Plenković, dekan Bračkog dekanata koji je prvo izrazio zahvalnost dosadašnjem biskupu Slobodanu Štambuku spomenuvši kako je on na isti ovaj dan prije 29 godina započeo svoju službu u ovoj mjesnoj Crkvi koja se danas zaključuje. “Hvala vam na svim dobrima koje je po vašim nastojanjima ova biskupija primila, zbog kojih vam je zahvalna. Usmjeravali ste nas Bogu i povezivali s Njim, neka vam On udijeli milost da još dugo poživite u zasluženom miru i da sav puk otočke Crkve pratite svojim molitvama.”

Obrativši se novom biskupu Paliću dekan Plenković je kazao: “Dragi biskupe Petre! Danas započinje naš zajednički hod. Dobro nam došli!” Nastavio je kako je mnoštvo faktora koji ovu biskupiju čine specifičnom, od geografskih do pastoralnih. ” Biskupija u koju dolazite definitivno ne izgleda kao blistava nakićena mlada zaručnica, više je mi iznutra gledamo kao elegantnu, ali umornu staru damu, koja se nosi sa cijelim spektrom tegoba koje starost sa sobom nosi i pritom čuva škrinju sa stoljetnim blagom, na koje je s jedne strane tako ponosna jer svjedoči o kontinuitetu i živosti kršćanstva na otocima, a s druge strane ne zna uvijek što bi sa tim stoljetnim blagom u uvjetima današnjice i izazova evangelizacije sada. Nemalu joj mučninu stvara to što jaki valovi sekularizma bacaju i nju i škrinju sad amo, sad tamo, i stvaraju dojam da joj se ljulja tlo pod nogama.”

“Biskupe naš Petre, ukrcavate se s nama na brod,” kazao je dekan opisavši tu Crkvu na brodu u kojoj se “može svakako steći dojam da se još uvijek nalazi zaustavljena u pristaništu novootkrivenog kopna, zaokupljena marljivim čišćenjem i osiguranjem vlastitoga broda, kao da želi čim prije napustiti to mjesto, jer se njegova topologija čini tako neugodnom i postavlja tako nečuvene zahtjeve”. Dodao je kako su svi pozvani zajedno s njim tražiti i navještati Krista koji nije ostao u udobnosti uobičajenoga nego se ponizio ljubeći do kraja i ostavljajući tako primjer. “Želimo s Vama nastaviti izgrađivati Božje kraljevstvo na ovim otocima slijedeći taj Njegov primjer svjesni da Crkva ne živi ni od čuvanja slavnih škrinja, ni od povoljnih vjetrova svijeta, kamoli od
udobnosti življenja u uvriježenom, nego samo od snage Duha kojeg primamo iz živog odnosa s Njim!”, zaključio je dekan Plenković obećajući novom biskupu “podršku u u izazovima koje ova služba stavlja pred Vas”.

Anna Sansović u ime vjernika izrazila je dobrodošlicu novom biskupu zahvalivši Bogu na tom blagoslovu poželjela je biskupu Paliću “mnogo strpljenja i ljubavi u radu”.

Podsjetila je na događaj iz evanđelja kada apostol Petar na Isusovu riječ baca mreže. “I to je zaista bilo dovoljno. Potaknuti vašim geslom radujemo se ‘bogatom ulovu’ koji nas čeka dok se zajedno budemo oslanjali na njegovu Riječ. Možda izvlačenje mreža neće biti uvijek lako, nekad će mreže žuljati, nekad pucati; ali uz međusobnu potporu i snagu molitve zajedno ćemo se truditi slijediti Kristove riječi.”

Također je zahvalila biskupu Paliću na spremnosti u prihvaćanju nove službe te pozdrav zaključila riječima: “Po Božjoj volji postanite Ribar ljudi naše biskupije.”

Sjedište je Hvarske biskupije

Hvar, koji u 7. i 8. stoljeću naseljavaju Hrvati iz neretvanskog kraja, sjedište je Hvarske biskupije utemeljene najvjerojatnije 1147. godine. Prvi je biskup bio Martin Manzavini, Zadranin. Biskupiji su uz otoke Hvar, Brač i Vis do 14. stoljeća pripadali Mljet, Korčula, te Makarsko primorje.

> Hvar: Biskup Štambuk održao oproštajnu misu, danas se očekuje oko 10 tisuća vjernika na ređenju novog hvarskog biskupa

O 871. obljetnici Hvarska biskupija dobiva 58. biskupa, svećenika Dubrovačke biskupije i dosadašnjeg glavnog tajnika HBK-a, msgr. Petra Palića.

Upravo na dan biskupskog ređenja njegova prethodnika msgr. Slobodana Štambuka, u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaredit će ga zadarski nadbiskup i predsjednik HBK-a msgr. Želimir Puljić.

Misu 5. vazmene nedjelje u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, zaštitnika grada Hvara, Starog Grada te otoka Hvara i Visa služio je apostolski administrator Hvarske biskupije msgr. Slobodan Štambuk.

On je ovu biskupiju ustanovljenu sredinom 12. stoljeća vodio od 1989. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.