Informacijska ploča uz spomen-obilježje HTV-ovom snimatelju G. Ledereru

Hrvatska Kostajnica, 26.9.2015 - Uz spomen obilježje na brdu Èukur pokraj Hrvatske Kostajnice, gdje su u kolovozu 1991. velikosrpski agresori ubili HTV-ovog ratnog snimatelja Gordana Lederera, otvorena je i informacijska ploèa, koja daje poveznicu na internetsku stranicu s informacijama o njemu, izvijestili su u subotu s HRT-a. foto HINA/ HRT/ iš

Uz spomen obilježje na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice, gdje su u kolovozu 1991. velikosrpski agresori ubili HTV-ovog ratnog snimatelja Gordana Lederera, otvorena je i informacijska ploča, koja daje poveznicu na internetsku stranicu s informacijama o njemu, izvijestili su u subotu s HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Lederer (1958. Zagreb-1991. Hrvatska Kostajnica), je 10. kolovoza 1991. smrtno ranjen snajperskim metkom srpskih paravojnih postrojba na brdu Čukur. Ondje mu je ove godine ostavljeno spomen-obilježja Slomljeni pejzaž, a informacijsku ploču sinoć je otvorio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, navode s HRT-a.

S pomoću posebnoga QR koda, koji se nalazi na toj ploči, posjetitelji će putem svojih mobilnih telefona moći posjetiti stranicu http://www.hrt.hr/gordan-lederer te dobiti sve informacije o Gordanu Ledereru i njegovu radnome i životnome putu, okolnostima pogibije ratne 1991. te informacije o izgradnji spomenika.

Hrvatska Kostajnica, 26.9.2015 - Uz spomen obilježje na brdu Èukur pokraj Hrvatske Kostajnice, gdje su u kolovozu 1991. velikosrpski agresori ubili HTV-ovog ratnog snimatelja Gordana Lederera, otvorena je i informacijska ploèa, koja daje poveznicu na internetsku stranicu s informacijama o njemu, izvijestili su u subotu s HRT-a.  foto HINA/ HRT/ iš

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Na ovome nas je mjestu okupio osjećaj bliskosti s Gordanom Ledererom i njegovim životom te sa svim onim što je dao HRT-u. Želimo da ovo bude poziv svim ljudima da dođu i potraže ovdje inspiraciju. Osobito me veseli što je mjesec i pol dana od otkrivanja ovo spomen-obilježje posjetilo već približno pet tisuća ljudi“, rekao je glavni ravnatelj HRT-a Radman.

Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž autorsko je djelo akademskoga kipara Petra Barišića, a idejno su ga osmislili i izveli arhitekti Kata Marunica i Nenad Ravnić prema narudžbi i odabiru Hrvatske radiotelevizije. Voditelj projektnoga tima za izradu spomenika je Milan Bešlić.

Nakon otvaranja informacijske ploče u Hrvatskoj Kostajnici otvoren je i PRESS film festival posvećen ulozi medija u ratu, ratnim reporterima i ratnom novinarstvu, a prvi prikazani film, ‘Ophodnja u suton’, rekonstrukcija je pogibije Gordana Lederera, navode s HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na festivalu, koji traje do nedjelje, 27. rujna, bit će prikazani i filmovi ‘Anatomija jedne smrti’ i ‘Obzor’, koji također govore o Gordanu Ledereru. Održavaju se i projekcije brojnih dokumentarnih domaćih i stranih filmova, izložbe ratnih fotografija, i tribine s tematikom ratnog novinarstva.

Inače, među najpoznatijim Ledererovim ratnim uradcima su ‘Banijska ratna praskozorja’, naknadno, poslije njegove smrti, montirani snimateljski zapisi iz prvih dana Domovinskog rata, čija je zvučna kulisa pjesma ‘Brothers in Arms’ grupe Dire Straits.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.