Kotor: Predstavljena knjiga “U potrazi za izgubljenim slikarstvom”

Knjiga Ivane Prijatelj Pavičić “U potrazi za izgubljenim slikarstvom” predstavljena je u kotorskoj Galeriji solidarnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O knjizi su govorili kustosica muzeja Marija Mihaliček, slikar konzervator Jasminka Grgurević i autorica Ivana Prijatelj Pavičić.

To je opsežna i kompleksna povijesno-umjetnička monografska studija, u kojoj se poznata povjesničarka umjetnosti bavi različitim aspektima umjetničkog opusa Kotoranina Lovre Dobričevića i njegove istaknute uloge u razvoju bokeljskoga i dubrovačkog gotičko-renesansnog slikarstva XV. stoljeća, rekla je Mihaliček dodavši kako se na temelju arhivske građe bavi utjecajem političkih, ekonomskih i konfesionalnih prilika na onodobnom razvoju likovne umjetnosti.

Polazeći od dosadašnjih saznanja i recepcije slikarskog opusa Lovre Dobričevića autorica propituje atribucije i iznosi svoje viđenje autorstva njemu pripisanih radova, posebno onih u Boki kotorskoj (kultne ikone Gospe od Škrpjela, freske crkava: na Savini u Herceg Novom i sv.Ane u Kotoru), istaknula je Mihaliček.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovro Dobričević (Prčanj 1419.- Dubrovnik 1478.) slikarsku naobrazbu stječe u Veneciji, a kao formirana umjetnička ličnost djeluje u Kotoru od 1447. do 1459. Te godine se sa obitelji trajno nastanjuje u Dubrovniku, koji je u to vrijeme bio grad izuzetnih umjetničkih pothvata, a Dobričević postaje jedan od najistaknutijih protagonista Dubrovačke slikarske škole. Opus ovog velikog majstora starog slikarstva je samo manjim dijelom sačuvan, a djela se, zbog izuzetnih umjetničkih vrijednosti od XIX. stoljeća nalaze u najpoznatijim europskim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama. O njima su pisali istaknuti svjetski povjesničari umjetnosti (R.Pallucchi, A.Venturi, A.Collacati)

“Neobičan je način na koji autorica iznosi podatke, uspoređuje činjenice, ličnosti i događaje, postavlja pitanja, pa tako se pita zašto se Lovro poslije školovanja u Veneciji , oko 1447. god. vratio u svoj rodni grad Kotor , iz umjetničke metropole u provinciju, kojoj prijete turski osvajači”, rekla je Jasminka Grgurević ocijenivši kako se autorica lagano šećući kroz vrijeme i povezuje daleke, a ipak bliske svjetove.

Grgurević smatra kako na primjerima Junčića, Dobričevića i Đurđa Bazilija, slikara koji su radili za Kotor i Dubrovnik da nas autorica upućuje na činjenicu mobilnosti slikara na području između Dubrovačke Republike i Boke kotorske u razdoblju između od 1440. do 1478.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nadam se da je moj dug ispunjen prema još nekoliko ljudi koji su zaslužni za ovu knjigu, koja je povjesno-umjetnička, puna arhivske građe, podataka, datuma i godina, faktografije, napomenula je autorica podsjetivši kako kako je predtavljanje simbolično posvećeno Ivani Burđelez koja na žalost više nije sa nama, a koja je svojedobno odlučila kao predsjednica Matice Hrvatske ogranak Dubrovnik da knjiga bude tiskana.

Knjigu je objavila Matica hrvatska – ogranak Dubrovnik, a predstavljanje su organizirali JU Muzeji Kotor – Galerija Solidarnosti i Hrvatsko građansko društvo Crne Gore Kotor.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.