Dr. Marko Šimić: Jao nama ako nam protokol bude ispred Krista

U vremenu kad brojni ljudi u najsnažnijoj životnoj dobi napuštaju hrvatske krajeve, i kad se u promjenama vlasti ponovno postavljaju pitanja opstanka za najugroženije društvene skupine, i kad se javlja dojam da umire socijalna država, uvijek progovara i Crkva. Za pitanja kako biti kršćanski autentičan u suvremenim okolnostima sugovornika je Glas Koncila pronašao u uredu ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov ravnatelj, svećenik i moralni teolog dr. Mirko Šimić, predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, spremno se odazvao pozivu na razgovor za Glas Koncila čiji uvodni dio prenosimo.

Ljubav i birokracija ne idu skupa

Većina država demokratskih uređenja u svojim ustavima i drugim temeljnim uredbama nosi naziv »socijalna«, a među njima i Hrvatska, pa i BiH. Koliko je u stvarnosti taj naziv opravdan s moralnoga gledišta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DR. ŠIMIĆ: Tko god je u svom životu uspio barem djelomice boraviti u zemljama razvijene demokracije mogao je vrlo lako doći do zaključka što znači socijalno društvo. To je društvo koje ima jasno posložene odgovornosti pojedinaca, ali u skladu s tim i široka socijalna i društvena prava.

Unijeti u statut ili ustav određene kategorije, u ovom slučaju »socijalne«, koje se izravno tiču građana, značilo bi i društveno prihvaćanje temeljne odgovornosti za čovjeka. U prvom redu za nezaposlenoga, za radnika, za trudnicu, za majku koja ima više djece, za mladoga čovjeka, za starije i nemoćne i za sve kojima je potrebna društvena briga. Međutim, u našem društvu, a pokazatelji su posvuda oko nas, vidljivo je da ne postoji razrađen socijalni sustav koji bi omogućio određenu moralnu sigurnost svim tim kategorijama.

Sigurno je da postoje određeni pokušaji da se to stanje promijeni, ali koliko nevolja moraju proći npr. roditelji bolesne djece ili osoba s posebnim potrebama najbolje oni sami znaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, da bi naše društvo bilo socijalno osjetljivo, treba imati ne samo senzibiliteta ili solidarnosti prema socijalnim kategorijama, nego se moraju donijeti konkretne mjere koje će eliminirati njihovu borbu s birokratskim državnim aparatom, rekao je dr. Šimić.

Cijeli razgovor možete pročitati u novome broju tiskanog izdanja, dostupnog u župama diljem Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.