Muzeju vučedolske kulture glavna nagrada 50. Zagrebačkog salona

Zagreb, 01.10.2015 - U Hrvatskom domu likovnih umjetnika otvoren je 50. zagrebaèki salon arhitekture koji se održava na temu arhitektura i urbanizam, a tom su prigodom dodijeljene i nagrade salona. Na slici dobitnici glavne nagrade Radionica arhitekture i Vanja Iliæ- Muzej Vuèedolske kulutre. foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Pedeseti zagrebački salon, posvećen radovima iz arhitekture, svečano je otvoren u četvrtak navečer u Hrvatskom domu likovnih umjetnika u Zagrebu izložbom izabranih radova i dodjelom nagrada od kojih je glavna pripala Muzeju vučedolske kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Selektor Salona Hrvoje Njirić kazao je da ovogodišnji Salon, čiji je osnovni moto selekcije bila „dosljednost“ na svim razinama arhitektonskog djela, nastoji obnoviti proces kritičkog mišljenja i internacionalizacije na nekoliko razina, za razliku od prethodnog koji je „dao svakome tko poželi njegovih pet minuta slave“.

Muzej vučedolske kulture, čiji su autori Radionica arhitekture i Vanja Ilić, predstavlja kulminaciju sirove energije, preciznih jasnih odluka, osobitog osjećaja za topografsko i neobične nezainteresiranosti za detalj, kazao je selektor Njirić.

Projekt vjerno predočuje ono najbolje što hrvatska arhitektura u ovom trenutku može ponuditi, ocijenio je, ranije naznačivši da ta arhitektura posljednjih godina odražava situaciju u kojoj se „odjeci pozitivne tradicije sukobljavaju sa sadašnjošću i drugim negativnim oblicima.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata Sanja Cvjetko Jerković podsjetila je da je s arhitekturom i započeo Zagrebački salon koji se iz godine u godinu smjenjuje s vizualnim umjetnostima, primijenjenom umjetnosti i dizajnom, te da je prvi selektor bio akademik Andrija Mutnjaković, koji je nazočio večerašnjoj svečanosti.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin otvorila je izložbu, čestitala nagrađenima i pozvala nove generacija da odgovornim radom u arhitekturi, koja je zadržavanje memorije u novom oblikovanju, vrate narušeni sklad gradnje.

Selektor Hrvoje Njirić pregledao je pristiglih 6300 „fileova“ u 298 radova, od kojih je 131 rad uvrstio na izložbu, a 25 nominirano za nagrade u četiri kategorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji „Prijedlog“ – izabrana su dva jednakovrijedna rada: Anete Mudronja Pletenac „Europski centar za kulturu leta ‘Mali princ’: Rekonstrukcija i revitalizacija napuštenog aerodroma Željava – Podzemni kompleks ‘Klek’ i Jadranke Polak „Soba na Savi“.

U kategoriji „Studenti“ nagrađen je rad „Drveni modularni apartman“ autora Natalije Andonove, Svena Duplića, Tene Knežević, Saše Košuta, Dore Lončarić, Ane Oršolić, Borne Pavičić, Mateja Požege, Karle Sršen, Brune Stipaničić, Natalije Šarlije i Mare Urode.

U kategoriji „Gosti“ nagrađen je rad „Sancaklar Mosque“ turske arhitektice Emre Arolat, dok je u kategoriji „Situacija“ dodijeljeno šest jednakovrijednih nagrada. To su nagrada za restoran „Pine Beach Resort“ Dražena Juračića i Jelene Skorup / ARIES, za „Groblje sv. Lucije“ Ana Krstulović i Nikola Popić, za „Stone House“ Davor Mateković / PROARH, za „Umjetnički centar Dadong“ Branimir Medić, Pero Puljiz, de Architekten Cie, za „Tržnicu i ribarnicu Vodice“ Dinko Peračić i „Studiju Novalja“ Studio 3LHD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.