Noć muzeja održana diljem Hrvatske: U Zadru predstavljen rimski hram u Ninu…

noć muzeja
Foto: snimka zaslona, Facebook; fotomontaža: narod.hr

U večernjim satima u petak, 28. siječnja, diljem Hrvatske održana je tradicionalna Noć muzeja. Muzeji su otvorili svoja vrata i posjetiteljima besplatno ponudili mnoštvo zanimljivih sadržaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu noć otvorili Plenković, Kajtazi i Krklec

U Zagrebu je Noć muzeja svečano otvorio premijer Andrej Plenković, saborski zastupnik Veljko Kajtazi i predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec. Tom prigodom otvoren je i Romski edukacijsko-kulturni centar i izložba “Tragovima romske kulture – zaslužni među nama”.

U sklopu Noći muzeja 2022 premijer Plenković obišao je likovnu izložbu Slavka Kopača (Vinkovci, 21. kolovoza 1913. – Pariz, 23. studenoga 1995.) koja prikazuje opus hrvatsko-francuskog umjetnika koji pripada vrhunskim dometima domaće i svjetske likovne umjetnosti te je snažno obilježio francusku i europsku likovnu scenu druge polovine 20. stoljeća.

Zadar – u Arheološkom muzeju predstavljen rimsku hram u Ninu

U obliku videopriloga za Noć muzeja Arheološki muzej Zadar predstavio je rimski hram u današnjemu Ninu – najveći antički hram na istočnoj obali Jadrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zračne snimke, fotografije i trodimenzionalni modeli pratd obradu raznolikih tema iz prošlosti – od rimske religije i rituala do arhitektonskih značajki i povijesti arheoloških istraživanja hrama rimske Enone, piše e-zadar.

Bjelovar – sadržaji vezani uz Domovinski rat

Pod pokroviteljstvom Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara i u suradnji s Likovnim udruženjem Bjelovar, Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije povodom obilježavanja Noći muzeja osmislilo je i realiziralo dva događaja. Stalni postav Domovinskog rata i Muzej Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar na Barutani bili su za posjetitelje otvoreni od 19,00 do 21,00 sat, dok je u galeriji Muzeja Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar postavljena izložba radova članova Likovnog udruženja Bjelovar, uz stalnu izložbu Likovne kolonije održanu netom nakon uređenja Barutane 2001. godine, piše Bjelovar info.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Barutana do sada nije bila otvorena u nekom redovnom radnom vremenu, već su je posjetitelji mogli obići 29. rujna u povodu obilježavanja Dana grada i Dana bjelovarskih branitelja. Sa stalnim radom na Barutani krećemo tijekom proljeća i od tada će svi posjetitelji imati priliku vidjeti djelić bjelovarske povijesti. Riječ je o multimedijskom i interaktivnom pristupu koji je jednako zanimljiv djeci, mladima i odraslima. Želimo se odmaknuti od suhoparnog prikaza muzejskih postava, jer su se vremena promijenila, odnosno modernizirala i sada cijela muzejska priča može biti puno zanimljivija. Ekrani na dodir, virtualna stvarnost, nadopuna postojećeg postava, nova operativna tehnika samo su dio novosti koje ćemo uvesti na Barutani, rekao je Marin Sabolović, predsjednik Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.