Objavljena knjiga Marije Sentić ‘Kronologija Republike Hrvatske 1990.-1998.’

Knjiga Marije Sentić “Kronologija Republike Hrvatske 1990.-1998.”, u kojoj je i kraći uvod s glavnim događajima od 1980. pa sve do 15. siječnja 1998., kad je potpuno reintegrirano okupirano hrvatsko područje u državnopravni sustav Republike Hrvatske objavili su zagrebački nakladnici Školska knjiga i Hrvatski institut za povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga je, piše autorica, kronološki pregled političkih, vojnih, gospodarskih, kulturnih i društvenih zbivanja, od najvažnijih, do onih koji se prostorno i vremenski očituju kao detalji. Kronologija prati događaje neposredno vezane za Hrvatsku i BiH, koji se odnose na politiku – politički sustav, ustrojstvo države, Vladu RH, Hrvatski sabor, predsjednika RH i političke stranke, napominje autorica i dodaje kako također prati pitanje nacionalnih manjina, sindikat, policiju (SUP i MUP), vojsku (formiranje Hrvatske vojske), razvoj demokracije, zbivanja u gospodarstvu, prosvjeti i kulturi, crkvi, tisku itd.

Naglašava kako je nešto više pažnje pridano događajima o stvaranju samostalne, suverene i neovisne hrvatske države te se s toga, kako napominje, više prati rad predsjednika, Vlade i Sabora, a posebice početci rada Sabora i kasnijim radom Zastupničkoga i Županijskoga doma Sabora.

“Kronologija prati i događaje vezane uz međunarodnu djelatnost Republike Hrvatske kao što su borba za međunarodno priznanje, početci i razvoj diplomacije, međunarodni kontakti, mirovne konferencije, međunarodni sporazumi, konvencije i odnosi sa zemljama bivše Jugoslavije, a posebno BiH,” navodi Sentić i dodaje kako kronologija prati Domovinski rat, ratne sukobe u Hrvatskoj, sve do operacije Oluja i oslobođenja Knina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Sentić Kronologija

Podsjeća kako se rani sukobi u BiH prate samo onoliko koliko se reflektiraju na stanje u Republici Hrvatskoj. Kao posljedice ratnih događaja kronologija prati i teror, izbjeglice, prognanike i humanitarnu pomoć, navodi Sentić.

Događaji su, kako ističe, poredani kronološkim redom i slijedom od 1990. do kraja 1995. iz dana u dan, a od kraja 1995. do 15. siječnja 1998. navedeni su događaji isključivo vezani uz integraciju preostaloga okupiranoga hrvatskog područja – hrvatskoga Podunavlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kronologija sadrži četiri kazala – kazalo osobnih imena, kazalo zemljopisnih imena, pojmovno i kronološko kazalo te popis literature i popis kratica. Rađena je na temelju dnevnoga i tjednog tiska – Glas Slavonije, Jutarnji list, Novi list, Slobodna Dalmacija, Večernji list, Vjesnik, Danas, Državnost, Glas Koncila, Globus, Nacional i Velebit – iz vremena kad su se događaji zbivali te je naknadno dopunjena objavljenom literaturom.

Marija Sentić bila je voditeljica knjižnice na Hrvatskom institutu za povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.