Odjeci posjete Papa Franje SAD-u: podrška braku i obitelji, osuda abortusa, eutanazije i homoseksualnih brakova

epa04946844 Pope Francis (c) delivers a much-anticipated speech between US Vice President Joe Biden (L) and Speaker of the House John Boehner (R) on the floor of the House of Representatives to the US Congress in the US Capitol in Washington DC, USA, 24 September 2015. Pope Francis is on a five-day trip to the USA, which includes stops in Washington DC, New York and Philadelphia, after a three-day stay in Cuba. EPA/JIM LO SCALZO

Deseto putovanje izvan Italije pape Franje, koji je od 24. do 28. rujna boravio na u SAD-u, bilo je vrlo sadržajno. Papa Franjo se u Bijeloj kući susreo s Barackom Obamom. Kao prvi papa u povijesti govorio je u američkom Kongresu – njegove poruke slušalo je više od 500 kongresnika i senatora. Potom je predvodio misu u Madison Square Gardenu, bio je u Haarlemu, u Central Parku, na Manhattanu, pozdravilo ga je 80.000 ljudi. U Philadelphiji na Svjetskom susretu obitelji, susreo se s biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigodom govora u američkom Kongresu Sveti Otac je istaknuo: “Ljudski život treba zaštititi od početka”, što je bila ponovna jasna osuda pobačaja. U nastavku svoga govora papa Franjo posebno se založio za: “vrijednost obiteljskog života.” Potvrdu svoje privrženosti braku i obitelji Sveti Otac istaknuo je i prigodom susreta s biskupima na Svjetskom susretu obitelji u Philadelphiji.

Papa Franjo istaknuo je ”kako obitelj za Crkvu nije razlog zabrinutosti, nego radosna potvrda Božjega blagoslova na remek-djelo stvaranja. Crkva se samo može radovati na Gospodinovu daru tolikih obitelji koje i usred teških kušnji, ostaju vjerne svojim obećanjima i čuvaju vjeru. Jedan od najvažnijih izazova našega vremena je da se taj Božji dar odlučno prepozna i prizna. Obitelj je trajno mjesto saveza između Crkve i Božjega stvaranja”, ponovio je Sveti Otac.

Nazočnost sudaca Vrhovnog suda, nije bila iznenađujuća, bez obzira na njihovu odluku koju je prethodno kritizirao i nadbiskup Joseph Kurtz, predsjednik Američke biskupske konferencije, riječima: “…jedinstveno značenje braka kao zajednice jednoga muškarca i jedne žene upisano je u naša tijela kao muška i ženska”. Zaštita tog značenja ključni je vidik “cjelovite ekologije“ koju promiče papa Franjo.” Da je papa Franjo protiv legalizacije homoseksualnih brakova, poznato je još iz vremena dok je bio nadbiskup Buenos Airesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U obraćanju Kongresu Sveti Otac je podsjetio da je cilj politike zaštita dostojanstva građana i neumorno traženje općega dobra. Papa je istaknuo da je političko društvo stabilno ako se brine za sve svoje članove, osobito za one koji su ranjivi ili ugroženi. Poslanje političara je usporedio s likom Mojsija: on je zakonodavac koji čuva jedinstvo naroda, ali nas također vodi k Bogu i stoga transcendentnom dostojanstvu čovjeka. Mojsije pruža dobru sintezu vašeg rada: pozvani ste zakonski štititi Božju sliku i priliku u svakom ljudskom životu – ustvrdio je Papa. Time je ponovno naglasio svoje neslaganje sa zakonima koji omogućavaju eutanaziju, potvrđujući svoju raniju izjavu: “Eutanazija je grijeh protiv Boga.”

Na putu od 72. ulice do Madison Square Gardena Papa se provezao kroz Central park gdje ga je oduševljeno pozdravilo oko 80 tisuća ljudi. Sveti Otac je izvan programa posjetio i samostan Malih sestara siromaha koji se nalazi nedaleko svetišta Bezgrešne. Redovnice vode nekoliko domova i zdravstvenih ustanova u SAD-u te je i njihov red uključen u podizanje tužbe protiv Obamine administracije zbog novog zakona o zdravstvenoj skrbi, prema kojem bi i vjerske zajednice morale zdravstvenim osiguranjem pokrivati troškove kontracepcije. Papin je posjet sestrama očit znak podrške njihovu sudskom pothvatu.

Papa Franjo je u katedrali Svetog Patrika u New Yorku slavio Večernju sa svećenicima, redovnicima i redovnicama. U katedrali su ga dočekali njujorški nadbiskup Timothy Dolan i gradonačelnik Bill De Blasio. Sveti Otac, ponovno se osvrnuo i na skandale spolnog zlostavljanja djece od strane pripadnika klera, kojima je pogođena Crkva u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Znam da ste vi, kao svećenički zbor, pred Božjim narodom, mnogo propatili u nedavnoj prošlosti podnoseći sramotu zbog tolike braće koja su ranila i sablaznila Crkvu u njezinoj najranjivijoj djeci. Pratim vas u ovim bolnim i teškim trenucima i zahvaljujem Bogu za službu koju vršite prateći Božji narod”, rekao je Papa.

Papin posjet SAD-u pokazao je radost naroda koji je iskazivao prigodom svakog susreta s njim. Amerikanci poštuju, i vole Svetog Oca, zbog njegova konkretnog, jednostavnog i bliskog odnosa prema običnim ljudima, a njegove poruke pokazuju smjer kojim treba ići i postavljaju granice koje se ne smiju prijeći

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.