Papa Franjo otputovao iz Koreje

Papa Franjo napustio je Koreju nakon petodnevnoga pastoralnog pohoda toj zemlji. Na dan svoga odlaska Papa je slavio misu u seoulskoj katedrali Myeong-dong, potaknuvši kršćane da mole i rade za mir i pomirenje na tome podijeljenom otoku, prenijela je ika.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Misa je služena s nakanom “mira i pomirenja u Koreji”, a nazočila joj je i korejska predsjednica Geun-hye Park. Ta zemlja unatoč velikom gospodarskom rastu i materijalnom blagostanju još uvijek se – praktički – nalazi u ratu sa Sjevernom Korejom od koje je dijeli tzv. demilitarizirana zona. Kao simbolično podsjećanje na tragediju korejske podijeljenosti pred noge kipa Gospe Fatimske u katedrali stavljena je trnova kruna, načinjena od dijelova bodljikave žice, s natpisom na latinskome “Ut unum sint” – Da svi budu jedno.

U središtu Papine propovijedi bio je križ. Papa je istaknuo da sve što se iz ljudskog gledišta čini nemogućim, Krist čini mogućim i djelotvornim po trajnoj snazi svoga križa. Sve je potaknuo da napuste uvjerenje oblikovano sumnjom, sukobima i natjecanjem i umjesto toga oblikuju kulturu prožetu evanđeoskom porukom i plemenitim tradicionalnim vrijednostima korejskoga naroda.

Na kraju je Papa molio za nove mogućnosti dijaloga, susreta i nadvladavanja različitosti i za sve veću spoznaju da su svi Korejci braća i sestre, članovi iste obitelji i istoga naroda.
Prije mise papa Franjo je pozdravio sedam starica u kolicima koje su sjedile ispred oltara, a koje su za vrijeme II. svjetskog rata bile seksualno roblje japanskim vojnicima i od tada bezuspješno traže ispriku i nadoknadu. Sveti Otac ih je pozorno saslušao držeći ih za ruku, izvijestio je dopisnik Radio Vatikana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.