Sarajevo: Nikola Čiča izabran za novog predsjednika Hrvatskog kulturnog društva ‘Napredak’

Foto: Snimka zaslona

Dosadašnji član uprave Nikola Čiča iz Tuzle izabran je u subotu za novog predsjednika Hrvatskog kulturnoga društva “Napredak” odlukom zastupnika izborne skupštine tog društva održanoj u Sarajevu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čiča je dosadašnji član uprave Napretka, doktor povijesnih znanosti i ravnatelj županijskog Pedagoškog zavoda u Tuzli.

Na dužnosti predsjednika društva Napredak Čiča je naslijedio monsinjora Franju Topića, svećenika Vrnbosanske nadbiskupije koji je bio na čelu Napretka od obnove 1990. i koji će ubuduće, odlukom skupštine, biti počasnim predsjednikom društva.

Topić je pojasnio kako napušta predsjedničku poziciju u “Napretku”, između ostaloga, i zbog „zamora materijala“ . Kazao je kako je ponosan što je HKD Napredak u njegovome mandatu u proteklih 29 godina organizirao oko 10 tisuća različitih manifestacija i podijelio 2850 stpendija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Misija ‘Napretka’ je bila, a takvom treba i ostati, dijalog, tolerancija, dobra djela i širenje pozitivnoga ozračja. Naš moto je stalno bio: ‘BiH je naša zemlja'”, kazao je Topić na skupštini dodajući kako je uvjeren da “Napredak” ima perspektivu te kako će nova uprava i novi predsjednik znati zadržati kontinuitet i unijeti nove ideje u rad društva. “‘Napredak’ i dalje mora stvarati pozitivno ozračje i pokazati kako je na ovim prostorima moguće solidno živjeti,“ poručio je Topić.

Novi predsjednik HKD Napredak je odao priznanje Topiću za dosadašnje vođenje društva i naglasio kako se mora voditi računa da je “Napredak” bio i ostao nadstranačko društvo, te da je njegovo polje rada obuhvaćalo prije svega promicanje hrvatskih kulturnih vrednota, ali je paralelno ostao prosvjetno, gospodarski i socijalno širom otvoren za konstruktivni dijalog s drugim sudionicima kulturno-civilizacijskog okruženja i u BIH i u Hrvatskoj.

On je pozvao članove “Napretka” na upućenost jednih na druge kroz čuvanje svojega a poštivanje tuđega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“‘Napredak’ je pokazao riječju i primjerom kako se može raditi i u najtežim uvjetima, puno i kvalitetno. Veliki doprinos ‘Napretka’ je u tome što je pokazao kako se može njegovati vlastiti identitet, a ne stvarati neprijatelje. ‘Napretkovo’ je načelo izgrađivanje zajedničke kulture i društva kroz njegovanje osobne kulture” kazao je Čiča i pozvao sve članove društva da šire toleranciju i dijalog u cijelom bosanskohercegovačkom i hrvatskom društvu
HKD Napredak utemeljeno je 1902. godine, ima više od 20 tisuća članova u 65 podružnica i 4 povjerenstva u BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u. Komunističke vlasti su zabranili rad Napretku 1949.godine da bi njegov rad bio obnovljen 29. rujna 1990.godine.

Napredak je za svoj uspješni rad dobio i priznanja: Povelju Republike Hrvatske koju je uručio tadašnji predsjednik države Ivo Josipović zatim “Šestoaprilsku nagradu” grada Sarajeva i plaketu Sarajevske županije. Od 2010.godine je i član Europskog centra za radnička pitanja (EZA).

Izbornoj skupštini Napretka nazočili su brojnu uglednici iz javnoga i kulturnoga života iz Sarajeva , BiH i inozemstva a u ime zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića pozdravio ih je Vjekoslav Jeleč koji je poručio kako sama činjenica da HKD Napredak traje 117 godina jasno govori da je to „projekt koji ima božansku i ljudsku dimenziju, da traje tako dugo jer donosi dobro ljudima.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.