Šoemen: Veliki dio dokumentacije o hrvatskim masonima je ili nestao ili se čuva u ruskim arhivima

Drugi svezak trilogije Branka Šoemena “Povijest slobodnoga zidarstva u Hrvatskoj” pod nazivom “Snaga”, predstavljen je u srijedu navečer u Slovenskom domu u Zagrebu, a knjizi su govorili publicist Franjo Greguric i autor Branko Šoemen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo dokumentacije je nestalo

Šoemen je istaknuo kako je u prvom svesku pod nazivom “Mudrost” te u drugom svesku svoje trilogije “Snaga” i u trećem “Ljepota” koji će ubrzo biti tiskan, obradio povijest slobodnoga zidarstva u Hrvata i šire.

Napomenuo je kako je potkraj Drugoga svjetskog rata nestala mnoga dokumentacija o slobodnim zidarima, a jedan dio građe o hrvatskim masonima završio je u Grazu, gdje je pao u ruke Sovjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U moskovskim državnim arhivima je ta građa čuvana sve dok nije bila otvorena za javnost, naglasio je Šoemen, dodavši kako su Rusi tu građu prodavali po cijeni od jedne njemačke marke, a kasnije jednoga eura za svaku stranicu.

Rekao je i kako su Francuzi uspjeli otkupiti znatan dio građe koja se odnosi na francusko i belgijsko slobodno zidarstvo.

Šoemen je također kazao kako se ne zna za dokumentaciju zagrebačke lože Libertas, a po predaji, građa je zazidana u jednoj zagrebačkoj kući gdje su se okupljali slobodni zidari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greguric je ocijenio kako je riječ o knjizi ustrajne snage te najavio da će u trećem svesku biti objavljeno 1800 biografija umrlih hrvatskih slobodnih zidara.

Po Greguricevim riječima hrvatski slobodni zidari nikad nisu bili anacionalni nego su naprotiv bili, kako je rekao, zauzeti za slobodu svoje domovine Hrvatske.

“Slobodni zidari ne šire govor mržnje, oni su tolerantni”, rekao je Greguric dodavši kako ne štuju vraga i ne zalažu se za crnu magiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdio je kako su u Hrvatskoj slobodni zidari često napadani u medijima.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Profil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.