Sveti Junipero Serra – Znate li tko je bio evangelizator Kalifornije?

Kalifornije
Foto: Almonroth (Public Domain)

Od 1759. do 1767. djelovao je kao putujući misionar po cijelom Meksiku, a 1768. imenovan je voditeljem i organizatorom misija u Kaliforniji. Od toga trenutka pa do kraja života posvetio se evangelizaciji Kalifornije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji je zaštitnik sveti Junipero (Juniper) Serra, duša evangelizacije i utemeljitelj franjevačkih misijskih postaja i gradova u Kaliforniji. Rodio se 24. studenoga 1713. u Petri na otoku Mallorci kao Miquel Josep Serra i Ferrer. U franjevački red ušao je 1730, uzeo ime Junipero, studirao filozofiju i teologiju, svećenikom postao 1737, a 1742. doktorom teologije u Palmi de Mallorca.

Predavao je filozofiju i teologiju na različitim franjevačkim učilištima u Španjolskoj, a 1749. osjetio duboku želju da postane misionar. Stigao je u Meksiko 1750. i osam godina boravio među Indijancima u misijskim postajama planinskog područja Sierra Gorda u meksičkoj državi Querétaro. Od 1759. do 1767. djelovao je kao putujući misionar po cijelom Meksiku, a 1768. imenovan je voditeljem i organizatorom misija u Kaliforniji. Od toga trenutka pa do kraja života posvetio se evangelizaciji Kalifornije.

Svojim žarkim propovijedima i pokorničkim činima, s mnogo ljubavi i hrabrosti, širio je Radosnu vijesti među tamošnjim urođenicima i nastojao sačuvati njihovu tradiciju i kulturnu baštinu. Osnovao je 21 misiju, krstio je i krizmao više od 6 tisuća domorodaca, podučavao ih poljodjelstvu, stočarstvu i različitim obrtima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminuo je 28. kolovoza 1784. u misijskoj postaji San Carlos Borroméo del río Carmelo, današnjem gradu Carmelu u Kaliforniji. Kao apostol Kalifornije i utemeljitelj velikih Kalifornijskih gradova, brat Junipero, sin svetog Franje, našao je svoje mjesto u dvorani američkih velikana na Capitolu u Washingtonu. Ostavio je za sobom mnoga pisma, zapise i putopisni dnevnik. Blaženim ga je proglasio 25. rujna 1988. papa Ivan Pavao II. u Rimu, a svetim 23. rujna 2015. papa Franjo u Washingtonu.

Zaštitnik je duhovnih zvanja i države Kalifornije.

Vandalski pohodi ljevičara 2020.

U vandalskim pohodima ljevičara diljem Amerike 2020. pali su brojni spomenici. Na meti su se našli i kipovi sv. Junipera Serre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup San Francisca Salvadore Cordileone kritizirao je ovaj vandalski i neljudski čin rušenja spomenika jednom od povijesnih velikana i dobrotvoru svetom Juniperu Serra.

https://platform.twitter.com/widgets.js

„Čak je i s ozlijeđenom nogom koja mu je nanosila veliku bol prošao je sve do Mexico Cityja kako bi došao do španjolskog Vicerektora i upravitelja da bi disciplinirao vojsku koja je zlostavljala Indijance. A onda se vratio u Kaliforniju. A da ne bi bilo sumnje, imamo stvarni podsjetnik do danas: svugdje gdje danas postoji presidio (vojarna) povezana s misijama u lancu od 21 misije koju je osnovao otac Serra, vojarna je miljama daleko od same misije i škola. Sveti Junipero Serra također je, osim misija i škola, ponudio Indijancima najbolje što je imao: spoznaju i ljubav Isusa Krista, što su on i njegovi franjevci i učinili obrazovanjem, zdravstvom i školovanjem “, podsjetio je nadbiskup Salvadore Cordileone na život sv. Junipera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.