Foto: Snimka zaslona

U jednoj od najelitnijih kino-dvorana Los Angelesa, u Kineskom teatru na holivudskoj Stazi slavnih, od 19. do 25. veljače održat će se dvanaesti po redu festival pod nazivom “Los Angeles, Italia – Film, Fashion and Art Fest”, a u središtu ovogodišnje manifestacije bit će međunarodno priznati talijanski glumac Marcello Mastroianni.

Na festivalu, posvećenom talijanskome filmu, modi i umjetnosti, govorit će se o njegovoj karijeri i talijanskom filmu, piše Ansa.

U povodu 20. godišnjice glumčeve smrti (19. prosinca 2006.) u Kineskom teatru će se održati retrospektiva kultnih filmova u kojima je Mastroianni glumio.

Šira ga publika najčešće pamti po filmu “Slatki život” talijanskoga sineasta i redatelja Federica Fellinija, no Mastroianni je surađivao s brojnim priznatim talijanskim redateljima, među kojima su bili Luchino Visconti, Vittorio De Sica, Michelangelo Antonioni i Giuseppe Tornatori.

Marina Cicogna, predstavnica Instituta Capri, koji među ostalim sponzorima sudjeluje u organizaciji festivala u Los Angelesu, podsjetila je da je Mastroiannija časopis Times još 1962. proglasio omiljenim stranim glumcem u Sjedinjenim Državama, dodavši da on i danas za brojne Amerikance predstavlja Italiju zbog bezvremenog šarma i elegancije.

Festival posvećen Italiji održava se točno mjesec dana prije 89. dodjele najpoželjnijih filmskih nagrada – Oscara.

Izvor: narod.hr/Hina