U povodu 35. godina Hrvatskih studija u Sydneyu od 19. do 21. rujna multimedijske izložbe o Marinu Getaldiću i Faustu Vrančiću

javno vlasništvo (db.nsk.hr/HeritageDetails.aspx?id=877)

U povodu 35. obljetnice postojanja Hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie u Sydneyu (Croatian Studies, Department of International Studies), od 19. do 21. rujna u Sydneyu će se održati međunarodni znanstveni kongres Croatia and Croatians in past and present network na kojem će sudjelovati stručnjaci iz cijeloga svijeta koji se iz različitih aspekata bave širokim spektrom tema iz hrvatske kulture, znanosti i gospodarstva, priopćio je HAZU.

U obilježavanju ove godišnjice sudjelovat će i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti postavljanjem dviju multimedijskih izložbi o hrvatskim velikanim svjetskoga glasa: Marin Getaldić: The beginnings of modern mathematics (autorica dr.sc Marijana Borić) i Faust Vrančić in the context of European heritage (autorice dr.sc Marijana Borić i Nela Marasović), kojima će se australskoj i svjetskoj javnosti predstaviti dio bogatog hrvatskog znanstvenog naslijeđa. Organizator izložbi je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a partneri Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatski studiji Sveučilišta Macquarie te projekt Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu koji se provodi u HAZU pod vodstvom dr.sc. Marijane Borić.

S ciljem što uspješnije međunarodne afirmacije bogate hrvatske znanstvene baštine ona će u Sydneyu održati predavanje Bošković’s contribution to the foundation of modern science, a tijekom trajanja izložbi održavat će edukacijske, multimedijalne i interaktivne radionice o Vrančiću i Getaldiću, kao i o Ruđeru Boškoviću i Nikoli Tesli. Također će promovirati knjige o hrvatskim velikanima na engleskom jeziku: Nikola Tesla (Zagreb, 2018.), Faust Vrančić (Šibenik, 2018.), The Istanbul letters of Antun Vrančić (Istanbul, 2018.) i 2018 the year of Troy and Roger Joseph Boscovich (Istanbul, 2018.).

Nakon Sveučilišta Macquarie, izložbe će biti postavljene i u drugim gradovima Australije kako bi ih vidio što veći broj posjetitelja. Ovo je prvi put da se hrvatska znanstvena baština posebno priređenim multimedijalnim izložbama predstavlja australskoj publici ne samo u uskom krugu akademske zajednice, već i široj javnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr