Zvijezda Fadila Hadžića na Kerempuhovoj stazi slavnih

“Biti dobar i imati beskrajno ljubavi za druge i drukčije. To je najveća blagodat koju vam Bog može dati. Važno je da svjedočimo u Hrvatskoj ono čega je malo ili ništa, a to je da se znamo veseliti tuđim uspjesima”, rekao je danas zagrebački gradonačelnik Milan Bandić prigodom otvaranja zvijezde osnivača zagrebačkog Satiričkog kazališta “Kerempuh” Fadila Hadžića na “Kerempuhovoj stazi slavnih”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazalište “Kerempuh” proslavilo je 50. obljetnicu postojanja, a tijekom svečanog programa predstavljena je posjetiteljima monografija “50 godina Satiričkog kazališta Kerempuh” urednika Hrvoja Ivankovića.

“Trebamo zahvaliti Gradskoj upravi. Grad je financirao, a Školska knjiga napravila je knjigu. Bilo bi dobro da i druge institucije ovako vode računa o svojim velikanima”, rekao je ravnatelj Satiričkog kazališta “Kerempuh” Duško Ljuština, naglasivši da kazalište koje je osnovano 1964. godine nije bilo nikada na gubitku.

Njegov osnivač Fadil Hadžić rođen je u Bileći 1922. godine, a preminuo je u Zagrebu 2011. godine. Hadžić je također osnovao kazališta “Komedija” i “Vidra”, bio je urednik lista “Kerempuh”, scenarist i pisac. Potpisivao se pseudonimom Zoran Zec dok je pisao kolumne u Vjesniku, a izjavio je tijekom života da su svi komunisti imali svoje pseudonime, što je zabilježeno u filmu “Portreti: Fadil Hadžić” Tonka Jovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kazalište je prvo oživjelo kao kabaret, a onda je preraslo u jedno od vodećih kazališta. “Kerempuh” ima svoju publiku i može za tu publiku izvoditi veći broj predstava. Sto do sto i pedeset predstava u ovom kazalištu nije iznimka, nego očekivani broj izvedaba”, rekao je akademik Boris Senker.

Dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković naglasio je da je Hadžić uvijek imao koncept kojim se vodio u radu i da je trebalo proći određeno vrijeme dok tadašnje novine nisu počele shvaćati kazalište ozbiljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.