Nikad u povijesti Hajduk toliko dugo nije čekao naslov prvaka države?

Foto: fah

Pred nogometašima Hajduka još je jedna u nizu velikih derbi utakmica, i ponovno na Poljud stiže Dinamo. Aktualni prvak Hrvatske prije tri dana u Splitu  pobijedio je Hajduk 1:0 golom reprezentativca Brune Petkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kup je itekako bitan

Bila je to ključna utakmica za oba kluba. Hajduk pogotovo jer je ovim porazom gotovo sigurno ostao bez mogućnosti osvajanja naslova prvaka, u utrci tako ostaju vodeća Rijeka i drugoplasirani Dinamo. Tim je značajnije polufinale Kupa protiv Modrih ove srijede, Kup je jedina prilika ”Bilima” za osvajanje trofeja, ako ništa drugo Rabuzinovo sunce bilo bi utješna nagrada kako igračima tako i brojnim navijačima kultnog hrvatskog kluba.

Podsjetimo, posljednja dva Kupa završila se u vitrinama ”Bilih”. Definitivno Hajduk će i bez Marka Livaje pred svojom Torcidom učiniti sve kako bi eliminirao velikog rivala.

Naslovi, kupovi, godine…

Kup, naravno, nije prvenstvo, u slobodnoj Hrvatskoj Hajduk je dosad osvojio osam kupova, dok je tek šest puta bio prvak. Prvenstvo suvremene države Hrvatske postoji već 32 godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U komunističkoj Jugoslaviji splitski klub sedam puta okitio se naslovom dok je u devet navrata osvajao trofej koji je nosio ime komunističkog diktatora Josipa Broza Tita.

Klub osnovan u Pragu daleke 1911. godine, dakle sa srednje europskim – mediteranskim štihom. Europskim, a ne jugoslavenskim kako mu želi nametnuti šačica ljevičarskih radikala koji se vrzmaju oko Hajduka, sudjelovao je i u prvenstvu prve, monarhističke Jugoslavije. U ovoj je tvorevini  pritom osvojio dva naslova prvaka.

U prvenstvu NDH ”Bli” nisu sudjelovali, iako je bilo pokušaja nakon vraćanja Dalmacije matici 1943. godine da se Hajduk uključi u natjecanja. Recimo kako je Hajduk bio prvak Banovine Hrvatske, odnosno kad je sezona završila novouspostavljene NDH, 1941. godine. Točnije, NDH je uspostavljena tri tjedna nakon završetka prvenstva Banovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, neka vrsta prijelomnice. Mnogi takav naslov ne tretiraju kao državnim naslovom. Uostalom, svakome na izbor.

Ovaj tek letimični, brzopotezni, djelomični pregled govori kako je Hajduk tijekom svoje bogate povijesti osvojio, ako to računamo onako kako većina statističara i kroničara Hajduka računa, petnaest naslova prvaka raznih država. Šesnaest sa Banovinom.

Malo, premalo, za klub zastrašujuće tradicije. No u komunističkoj Jugoslaviji Dinamo je sa četiri osvojena naslova bio još manje uspješan. Dominirali su uglavnom srpski klubovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslov na koji se predugo čeka

Posljednjih nekoliko godina Hajduk je živio za tu titulu, naslov koji nisu osvojili sad već 19 godina. Posljednju titulu ”Bili” su ”uzeli” davne 2005. godine. Bilo je to u eri Igora Štimca, legende Hajduka koja nije prirasla srcu aktualnoj vrhuški kluba.

Sasvim sigurno, u takvom kontekstu, poraz od Dinama u ključnoj utakmici za naslov teško je pogodio navijače Hajduka. Je li ovakav model, ”narodni”, kriv za post koji traje dva desetljeća? Činjenica kako je Hajduk osvojio tek tri Kupa od kada je ”narod” preuzeo klub nešto govori, a opet sve može biti i splet po ”Bile” nesretnih okolnosti.

Isto tako je činjenica da je Hajduk samo jednom u svojoj povijesti toliko dugo čekao na naslov prvaka. Naime, Splićani su u Kraljevini Jugoslaviji bili prvaci 1929. godine. Od tada do 1950, splitski Bijeli se nisu okitili najznačajnijim trofejom. Dakle, punih 21 godinu, ako zanemarimo ratni raspad prve Jugoslavije i naslov Banovine Hrvatske.

Tadašnje generacije Hajduka za tako dug post imaju jedno, ali veliko opravdanje, Drugi svjetski rat i višegodišnju stanku u natjecanju. Kakvo opravdanje imaju novije generacije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon 1950. ”Bili” su osvojili naslov 1952. i 1955. te su čekali do 1971., punih šesnaest godina. Posljednju titulu SFRJ Hajduk je osvojio 1979. i opet se čekalo. Splićani su trinaest godina postili, sve do 1992. kada Hajduk osvaja naslov prvaka slobodne Hrvatske, ujedno postaje i prvi prvak naše nove države.

Sve do prije dva – tri tjedna izgledalo je, barem iz perspektive navijača, kako je ova, 2024., ta godina. I onda se sve srušilo, u nekoliko kola. Vrime je…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.