Svjetsko prvenstvo, atletika: Turski sprinter Gulijev neočekivani Boltov nasljednik

Foto: Snimka zaslona

Turski sprinter Ramil Gulijev (27) osvojio je naslov svjetskog prvaka na 200 metara na atletskom svjetskom prvenstvu u Londonu, on je do tog neočekivanog rezultata stigao s vremenom od 20.09 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođeni Azerbajdžanac Gulijev ima tek 11. najbolji rezultat ove godine u svijetu u ovoj disciplini od 20.08, a nije čak morao niti nadmašiti kako bi stigao do naslova svjetskog prvaka s dvije stotinke prednosti u odnosu na srebrnog Južnoafrikanca Waydea van Niekerka (25) i brončanog Jereema Richardsa (23) s Trinidada i Tobaga.

Gulijev je tako postao neočekivani nasljednik vladara ove discipline, velikog Jamajčanina Usaina Bolta koji je slavio na posljednja četiri SP-a na 200m.

Gulijev je pozornost na sebe svratio prošle godine na mitingu u Zagrebu gdje je trčao sjajnih 19.88 što je mu je osobni rekord. U Londonu je postao tek drugi bijelac sa zlatom na 200m, prije njega to je uspjelo samo Grku Konstantinosu Kenterisu 2001. u Edmontonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Van Niekerk nije uspio izjednačiti domet velikog Amerikanca Michaela Johnsona, koji je prije 22 godine u Goteborgu postao prvi i do sada jedini atletičar koji je na istom SP uspio osvojiti naslove na 200m i 400m. Van Niekerk je bio zlatni na 400m, no na dvostruko kraćoj dionici je ostao kratak.

Bocvanac Isaac Makwala, koji je u London stigao s najboljim rezultatom sezone u ovoj disciplini, nakon svih je peripetija kojima je bio izložen ovoga tjedna u finalu bio šesti sa 20.44.

REZULTATI:
1. Ramil Guliyev (Tur) 20.09
2. Wayde van Niekerk (JAR) 20.11
3. Jereem Richards (Tri) 20.11
4. Nethaneel Mitchell-Blake (VB) 20.24
5. Ameer Webb (SAD) 20.26
6. Isaac Makwala (Boc) 20.44
7. Abdul Hakim Sani Brown (Jap) 20.63
8. Isiah Young (SAD) 20.64

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.