(VIDEO) 11. kolovoza 1932. rođen Martin Sagner – lik Dudeka obilježio je njegov život

Foto: snimka zaslona

Martin Sagner rođen je na današnji dan 11. kolovoza 1932. u Novigradu Podravskom, hrvatski glumac, najpoznatiji po ulozi Dudeka u popularnoj TV-seriji Gruntovčani. Sagnerova obitelj je bavarskog podrijetla, a zahvaljujući poduci svoga djeda, kao dječak je naučio arhaičnu varijantu njemačkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glumački lik koji ga je proslavio i obilježio je lik Dudeka – nepopravljivog dobričine. Dudek je zapravo pravi anđeo, dijete u tijelu odraslog kojeg život nije mazio. On skromno živi svoj život ne petljajući se u poslove susjeda niti probleme mjesta. Međutim, svako malo Gruntovčani u Dudeku vide dobru priliku da iskoriste njegovu dobrotu i naivnost za svoje planove, bilo da štogod zarade, bilo da kome napakoste, bilo da se dobro nasmiju. Dudek je dobar. Ne razmišlja na duge staze, i svako traženje drugih likova da se dozvoli upregnuti u njihove planove tumači kao njihov vapaj za njegovom pomoći. U svom nastojanju kako pomoći, i preživjeti, Dudek, naravno, uvijek izvuče deblji kraj.

Ono što lik Dudeka najviše karakterizira je upravo njegova bezazlenost. Siromaštvo, neukost i težak život učinili su ga usamljenikom koji ne postavlja suvišna pitanja.

Martin Sagner je uvijek bio čovjek jasnog hrvatskog domoljublja kojeg nije skrivao niti u vrijeme komunizma, na način na koji je to bilo moguće tada. Prilikom pada komunizma aktivno se uključio u borbu za rušenje tog zločinačkog sustava i prava hrvatskog naroda na svoju državu. Tako je Martin Sagner – Dudek, glumačka legenda, bio pet godina (1990.-1995.), u prva dva mandata višestranačkog Sabora, ali se potom toliko razočarao da nakon toga nije izlazio na izbore. „A zakaj? Zato kaj se u Saboru niš ne odlučuje. Odlučuje se drugdje, a u Saboru se brblja“ – objašnjavao Sagner žaleći se da je kao zastupnik svaki put dobio po prstima “ako bi malo skrenul od zaključaka Predsjedništva”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“I u Saboru sam bil Dudek” – zaključuje popularni glumac u razgovoru za vecernji.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.