Bidenovo Vijeće za nacionalnu sigurnost odvojiti će Rusiju od Europe – je li to nastavak Obamine politike?

Foto: Fah

Joe Biden ističe da će njegova vanjska politika biti fokusirana na: globalno zdravlje, klimatske promjene, cyber i ljudska prava, te Kinu i Rusiju.

Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica SAD-a Kamala Haris, koji će 20. siječnja stupiti na dužnost, imenovali su ovog tjedna članove Vijeća za nacionalnu sigurnost. Osim novih imena, još jedna novost organizacijskog karaktera ovdje upada u oči – Rusija je odvojena od Europe, što nije bio slučaj u vrijeme predsjednika Trumpa, piše geopolitika.news

Vijeće za nacionalnu sigurnost ponovo će imati posebno područje za Rusiju, za razliku od Trumpove administracije, kada su Europa i Rusija bili jedan smjer djelovanja. Ruski sektor vodit će bivša zaposlenica CIA-e Andrea Kendall-Taylor. Ovu odluku možete pogledati ovdje.

O Andreai Kendall-Taylor u službenoj izjavi navodi se slijedeće:

„Prije je bila na mjestu višeg obavještajnog časnika, dok je istodobno bila zamjenica nacionalnog obavještajnog časnika za Rusiju i Euroaziju u Nacionalnom obavještajnom vijeću pri Uredu za nacionalnu obavještajnu službu i viša analitičarka u Središnjoj obavještajnoj agenciji. Kendall-Taylor također je bila viša suradnica i direktorica transatlantskog sigurnosnog programa u Centru za novu američku sigurnost. Kendall-Taylor rođena je u San Diegu, a doktorirala je na Sveučilištu Princeton. … Živi u Bethesdi u saveznoj državi Maryland sa suprugom i troje djece ”, navodi se u službenoj izjavi.

 

Nastavlja li se Obamina politika izolacije Rusije?

Ovim činom stanje po tom pitanju vraća se na ono iz doba Obamine administracije, kada je postojala posebna struktura za Rusiju i Srednju Aziju.

Podsjetimo se, u doba predsjedničkog mandata Baracka Obame, SAD i EU vodile su koordiniranu politiku izolacije Rusije.

Za razliku od tog političkog stava, mnogi geostratezi i politički analitičari smatraju da je u bliskoj budućnosti približavanje Europe i Rusije politička i ekonomska nužnost koja bi donijela brojne obostrane dobitke. To političko promišljanje je posebno dobilo na vrijednosti u vrijeme globalnog uzleta Kine u teškoj 2020. godini obilježenoj pandemijom koronavirusa čiji je utjecaj gospodarski gotovo potpuno zaobišao Kinu, dok je Zapad ušao u veliku gospodarsku recesiju.

Bidenov potez u Vijeću nacionalne sigurnosti mnoge navodi na razmišljanje da će novi predsjednik SAD-a nastaviti provoditi politiku Baracka Obame prema Rusiji.

Joe Biden ističe da će njegova vanjska politika biti fokusirana na: globalno zdravlje, klimatske promjene, cyber i ljudska prava, te Kinu i Rusiju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/geopolitika.news