Prof. Vrček: I dok se mnogi pitaju gdje je nestala Greta, pojavila se, eto, Romina…

Vrček
Foto: pharma.unizg.hr, fah, fotomontaža: Narod.hr

Novoizabrani švedski premijer Ulf Kristersson imenovao je Rominu Pourmokhtari ministricom klime i okoliša. Ona je tako, u svojoj 26. godini, postala najmlađa ministrica u političkoj povijesti Švedske. Mnoge je iznenadila pojava djevojke u švedskoj izvršnoj vlasti. Romina Pourmokhtari nema nikakva iskustva u području zaštite okoliša ili klimatskih poremećaja, njezin je životopis kratak i »tanak«, čini se da nije završila studij političkih znanosti niti je ikada radila u državnim institucijama. Iranskoga je podrijetla, nije udana, a bila je predsjednica mladeži Liberalne stranke. Njezin je izbor, naravno, unutarnja stvar Švedske, ali dopušta glasno razmišljanje o sprezi ekologije i politike, piše prof. dr. sc. Valerije Vrček za Glas Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Feminizam i kućni ljubimci

Malo je vjerojatno da izborom aktivistice bez političkoga pedigrea nova švedska vlada zanemaruje područje okoliša i klime. Naprotiv, Švedska je zemlja koja vrlo često predvodi europsku zelenu politiku. Stoga ostaje otvoreno pitanje postoji li skrivena poruka ili neka namjera da baš Romina Pourmokhtari preuzme portfelj za brigu o okolišu.

Nakon (završenoga?) studija bila je konobarica u iranskom i indijskom restoranu brze hrane, a tijekom stanki davala je instrukcije iz matematike i biologije… Jedine aktivnosti koje se u njezinu životopisu mogu povezati s ekoloških etiketama su sudjelovanja u građanskim inicijativama oko spolnoga odgoja, promicanje feminizma kroz liberalne projekte i šetnje kućnoga ljubimca.

> Vrček: Zanimljiva je silna potreba da se hrvatska sveučilišta uspoređuju s regionalnim – beogradskim, novosadskim, kragujevačkim…
> Prof. Vrček: Inflacija kemikalija – posljedica laboratorijskog aktivizma i nedostatak moralnog kompasa

Skandinavska klimatska agenda

Moguće je da novoj švedskoj vladi treba mlad i neiskusan suradnik koji će poslušno slijediti i podupirati strategiju skandinavske klimatske i ekološke politike. Od osobe sa siromašnim profesionalnim i političkim iskustvom ne očekuje se čvrsto stajalište ni tvrdoglava vizija. Osim toga, s inauguracijom nove ministrice Pourmokhtari prestalo je, nakon 35 godina, postojati zasebno ministarstvo okoliša. U novoj je švedskoj vladi resor zaštite okoliša postao tek ured u sklopu ministarstva gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mikael Karlsson, profesor znanosti o okolišu na sveučilištu u Uppsali, smatra da je ukidanje ministarstva za zaštitu okoliša u interesu klimatskih lobista: »Time se okolišni problemi reduciraju na klimatsku agendu, a u suženi se fokus vraća i nuklearna energija kao rješenje za emisije stakleničkih plinova. Ovi institucionalni manevri više nalikuju na prazna obećanja o klimatskim promjenama nego na ozbiljan politički program.«

Greta i Romina

U vrijeme kada se mnogi pitaju kamo je nestala Greta, pojavila se, eto, Romina. Mlada liberalna aktivistica koja promiče otvorene granice za imigrante postala je ministrica desne vlade u Švedskoj. U međuvremenu je sedam godina mlađa Greta Thunberg počela koketirati s nuklearkama, stvarajući tako dodatan medijski kaos oko klimatskih politika, interesa i političkih ideologija. Intenzivno prodiranje mladih, često nedozrelih, ljudi u područje zaštite okoliša i planeta Zemlje može biti pokazatelj potrebe za ekološkim obraćenjem, ali i opasnost za manipulaciju naivnih ili neupućenih. Ekstremni primjeri zelenoga protesta mladih aktivista nedavni su nasrtaji i oštećenja umjetničkih djela Vincenta van Gogha i Claudea Moneta u galerijama u Londonu i Potsdamu.

Poruka Iranu?

Romina Pourmokhtari, nova švedska ministrica okoliša i klime, bit će, zapravo, podređena Ebbi Busch, ministrici gospodarstva i zamjenici premijera. Nije isključeno da je njezino imenovanje povezano s njezinim javnim prosvjedima protiv aktualne iranske politike prema ženama. Time bi njezin mandat, možda i privremeni, bio švedska lekcija iranskim vlastima o ljudskim pravima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na to koji su povodi ili razlozi da se zaštita okoliša i klime povjeri neiskusnoj djevojci iranskoga podrijetla, švedsko pregrupiranje nove vlade pokazuje da su ekologija, zaštita okoliša i klime i priče o obnovljivim izvorima energije redovito spregnuti, ovisni, ali i kontaminirani političkim misijama.

O autoru

* Prof. dr sc. Valerije Vrček je član Hrvatskog kemijskog društva i Humboldtov stipendist. Dobitnik je brojnih priznanja, a među njima i Hrvatske akademije znanosti i kulture te Ministarstva znanosti RH za izvrsnost u objavljivanju znanstvenih radova. Prof. dr. sc. Valerije Vrček je predstojnik Zavoda za organsku kemiju, a bogatu znanstvenu karijeru izgradio je na američkom Sveučilištu Yale i Florida State University, njemačkom Sveučilištu u Ulmu i Ludwig – Maximilians Universitateu u Münchenu te Tehničkom sveučilištu u Chemnitzu, kao i Sveučilištu A Coruna, u španjolskoj Galiciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

** Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.