Prosvjedi protiv Vučića i izvan Beograda; On poslao poruku: ‘Pročitao sam ja prodike i nasmijao se’

Foto: fah

Prosvjednici su šesti put u Beogradu i još nekoliko gradova Srbije zahtijevali više medijske slobode i više prostora na javnoj televiziji, prestanak progona i nasilja nad neistoimišljenicima, a među ostalim žele od Vučića i iznošenje plana za Kosovo.

Prosvjed građana pod sloganima “Stop krvavim košuljama” i “Jedan od pet miliona” počeli su prije mjesec dana, a njihov okidač je bio napad na vođu ljevice Srbije Borka Štefanovića i aktiviste te stranke uoči opozicijskog skupa u Kruševcu, piše dnevnik.hr

Kao i prethodnih pet subota, i ove su se građani Srbije okupili na platou kod Filozofskog fakulteta, odakle je krenula šetnja gradskim ulicama.

(FOTO, VIDEO) Prosvjedi u Beogradu protiv korupcije i zloporabe medija: ‘Tko je preživio 90-e, zna što se događa’

Predsjednica nevladine organizacije Europski pokret s Kosova i Metohije Rada Trajković upozorila je na skupu u Beogradu da vlada Aleksandra Vučić sije strah.

„Mi tražimo da se Srbi ne plaše Srba. A od kada je Vučić na vlasti, mi se plašimo Srba“, rekla je Trajković i ocijenila  da je predsjednik Srbije „priznao pravni sustav Kosova“ te poručila Vučiću „Ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce“.

Jelena Anasonović, jedna od organizatora prosvjeda rekla je da je “na svakom prosvjednom skupu sve više  građana” koji se bune protiv laži i manipulacija vlasti.

“Da li smo mi ološ ako smo za Srbiju bez nasilja ili vi koji uskraćujete prava ljudima”, upitala je Anasonović, aludirajući na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Istaknula je da prosvjednici traže poštivanje zakona, istinito izvještavanje na RTS-u i pozivaju policiju da uhićuje kriminalce, a ne da prebrojava prosvjednike.

Tijekom mimohoda središnjim gradskim ulicama, prosvjednici su se i večeras zaustavili ispred zgrade Radio televizije Srbije, zatraživši od direktora javnog tv-servisa Dragana Bujoševića i glavnog urednika informativnog programa Nenada Lj. Stefanovića da podnesu ostavke, jer su „osramotili novinarsku profesiju“.

Bujoševiću su poručili da je „odgovoran građanima i javnom interesu, a ne političarima na vlasti“, a Stefanovića su tražili da „laži predsjednika Aleksandra Vučića“ prestane tretirati kao činjenice.

Organizatori prosvjeda su čelnicima RTS-a poručili da će „ostati upisani u povijesti“ kao „odgovorni za strmoglavi pad slobode medija i propast novinarske profesije“.

Odgovor Vučića

”Pročitao sam ja i prodike koje mi drže Jeremić, Đilas i Obradović. Na to sam se nasmijao. Toliko je glupo da nemam riječi. Napisano, sve”, rekao je Vučić.

”Oni koji su doveli do nezavisnosti, do proklamiranja i proglašenja nezavisnosti Kosova da nekom drže predavanja o Kosovu. Jednostavno ne znam odgovoriti”, dodaje.

Izvor: narod.hr/hina/dnevnik.hr