Voditelj misije OESS-a Bruce Berton: ‘Neprihvatljiva je daljnja odgoda izmjena Izbornog zakona BiH’

Foto: Twitter, Bruce Berton

Izborni zakon treba žurno promijeniti prema presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i te promjene moraju uključiti legitimno zastupanje sva tri konstitutivna naroda, rekli su hrvatski član Predsjedništva BiH i voditelj misije OESS-a Bruce Berton u ponedjeljak u Mostaru.

Američki diplomat na čelu misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u BiH staknuo je da je posebno važno imati uređeno i reformirano izborno zakonodavstvo usklađeno s Ustavom BiH i relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH.

Veleposlanik SAD-a Kohorst: ‘BiH treba provesti reforme izbornog zakona’

“Neprihvatljiva je daljnja odgoda izmjena Izbornog zakona BiH”, rekao je Berton.

Čović je objasnio u čemu je važnost izmjena Izbornog zakona.

“Izmjene Izbornog zakona, htio to netko ili ne, zapravo su neizostavan dio reformske agende. One moraju osigurati sve zakonske preduvjete kojim će se zaštititi integritet, ustavnost i demokratičnost izbornog procesa, uz potpuno uvažavanje načela konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama”, rekao je Čović na sastanku s američkim diplomatom.

Ocijenio je lošim to što Izborni zakon nije izmijenjen prije početka izbornog procesa.

“To se ne bi smjelo ponoviti na sljedećim izborima”, rekao je Čović.

Češki mediji o izborima u BiH: Ili će BiH postati stvarna federacija što je malo vjerojatno, ili će se podijeliti

Ministar vanjskih poslova Slovačke o izborima u BiH: ‘Hrvati koji su se uvijek osjećali marginaliziranima sada će se još više osjećati tako’

Krajnje je upitno na koji će se način uspostaviti vlast u Federaciji BiH i državi BiH jer je Ustavni sud te zemlje izbrisao odredbe Izbornog zakona kojim su se birali izaslanici za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

Ovu odluku Ustavni sud BiH donio je na temelju prigovora što ga je uputio tadašnji predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Božo Ljubić koji je upozorio na to da bošnjačke stranke biraju hrvatske izaslanike iz županija u kojoj taj narod gotovo i ne živi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/sv