Nijemci su za SAD prisluškivali Austrijance

autor: Andrew Gustar špijun, špijuniranje, dalekozor

Američka nacionalna sigurnosna agencija NSA uz pomoć njemačke obavještajne službe BND špijunirala je Austriju, tvrdi njemački visokotiražni list Bild u izdanju za nedjelju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački su mediji ranije javili da se NSA koristio BND-om kako bi prisluškivao visoke dužnosnike Europske komisije te francuskog ministarstva vanjskih poslova i ureda francuskog predsjednika.

Istražujući izraze koje je NSA dala BND-u za korištenje u prislušnom središtu u Bad Aiblingu u Bavarskoj, otkrivene su riječi poput “gov”, “diplo” i njemačkog izraza za “savezni ured”, piše list. Pretraga po tim izrazima dovela je do 12.000 pronađenih podataka, sukladno internoj elektroničkoj pošti BND-a od 14. kolovoza 2013. Među tim podatcima nalaze se materijali austrijske vlade. Austrija je federacija poput Njemačke, stoga je i pretraga njezinih državnih institucija, kao i u njemačkom slučaju, pokrivena izrazom “savezni ured”.

U tekstu što ga je Bild unaprijed dostavio njemačkoj novinskoj agenciji dpa, navodi se kako se u više od deset upita NSA spominje Austrija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.