EU prijeti da će dovesti u pitanje odnose s Rusijom zbog Ukrajine

Europska unija je u ponedjeljak zaprijetila da će preispitati svoje odnose s Rusijom ako ne dođe do smirivanja stanja u Ukrajini te je predložila da se za četvrtak sazove sastanak na vrhu šefova država i vlada Unije.

“U nedostatku ruskih mjera koje bi vodile smirivanju stanja, EU bi trebala odlučiti o posljedicama po bilateralne odnose između EU-a i Rusije”, kaže se u izjavi ministara vanjskih poslova EU-a koji su se okupili na izvanrednoom sastanku u Bruxellesu zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

“Ne donese li Rusija mjere koje bi deeskalirale situaciju, EU će suspendirati bilateralne pregovore s ruskim vlastima o pitanju viza, kao i o novom ugovoru. EU će razmotriti učinak mogućih dodatnih negativnih postupaka Rusije za odnose odnose EU-Rusija”, kaže se u zaljučcima ministara vanjskih poslova.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je nakon sastanka da će se u četvrtak vjerojatno održati sastanak čelnika zemalja članica EU-a zajedno s njihovim ministrim vanjskih poslova.

“Dok smo raspravljali situacija u Ukrajini se stalno mijenjala i razvijala i mi ne znamo kako će se ona razvijati do sutra i to je jedan od razloga što je u četvrtak predložen sastanak Europskog vijeća”, rekla je ministrica Pusić.

Ministri su u zaključcima snažno osudili “kršenje suverenosti i teritorijalnog integriteta Ukrajine na Krimu od strane ruskih oružanih snaga te odobrenje koje je Vijeće Ruske Federacije dalo za uporabu vojne sile na ukrajinskom teritoriju”.

“Ne bude li brzih i konkretnih mjera od strane Rusije, bit će prekinut cijeli niz kontakata. Ako do četvrtka ne dođe do deeskalacije te mjere će stupiti na snagu”, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

“Ako Rusija ne pridonese na vjerodostojan i brz način deeskalaciji, morat ćemo donijeti odluke koje će utjecati na naše odnose s Rusijom”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinemeier.

EU je također odlučila suspendirati pripreme za sastanak skupine G8 koji se u lipnju treba održati u Sočiju.

Izvor: hina
Photo: narod.hr