U HUB-u zadovoljni dijelom presude u slučaju Franak

Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) objavili su danas kako su zadovoljni činjenicom da je Visoki trgovački sud “potvrdio pravno stajalište da su krediti vezani valutnom klauzulom uz švicarski franak u Hrvatskoj ugovarani prema zakonu, a sama valutna klauzula ugovorena kao jasna, lako uočljiva i razumljiva ugovorna odredba”.

Udruga Franak danas je, naime, izvijestila da je Visoki trgovački sud prihvatio dio presude Trgovačkog suda u tužbi Udruge Potrošač protiv osam hrvatskih banaka zbog kredita u švicarskim francima i donio odluku da su ništetne promjenjive kamatne stope u svim bankama, osim u Sberbanci, a odbio je i preinačio tužbeni zahtjev vezan za valutnu klauzulu u “švicarcima” za sve tužene banke.

Iz HUB-a su na tu presudu reagirali izjavom u kojoj navode da su zadovolji i odlukom kojom se ukida prvostupanjska presuda u dijelu kojime je tuženim bankama bilo naloženo ponuditi potrošačima izmjenu ugovora na način se glavnica izrazi u kunama u iznosu koji je kunski bio isplaćen pri korištenju kredita i kreditna obveza obračuna uz fiksnu kamatnu stopu u postotku koji je vrijedio u vrijeme sklapanja pojedinog ugovora.

“U dijelu suđenja o valjanosti same ugovorne odredbe o uvjetima pod kojima se kamatna stopa koja je ugovorena kao promjenljiva može mijenjati, potrebno je određeno vrijeme da svaka tužena banka specifično prouči opsežno sudsko obrazloženje i razmotri mogućnosti podnošenja revizije Vrhovnom sudu Republike Hrvatske”, navode iz HUB-a.

Udruga Franak priopćila je danas kako su zadovoljni dijelom odluke Visokoga trgovačkog suda kojim se potvrđuje dio njihovog tužbenog zahtjeva koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, a da nastavljaju pravnu bitku za dio tužbenog zahtjeva koji je odbijen i preinačen, a odnosi se na valutnu klauzulu CHF.

Najavljuju kako će Udruga, odnosno Savez udruga Potrošač, kao formalni tužitelj, u roku 30 dana podnijeti zahtjev za reviziju presude Vrhovnome sudu.

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić početkom srpnja prošle godine presudio je u korist udruge Potrošač koja je osam banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria bank, OTP, Splitska i Sberbanka) tužila zbog kredita u švicarskim francima, točnije valutne klauzule i jednostrane promjene kamatne stope.

Obrazlažući presudu Dobronić je tada ocijenio da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah