H-alterova novinarka u stvari je zaposlenica HRT-a: Evo zašto su to zatajili u Otvorenom

jindra kunić kovačević
Foto: snimka zaslona, fah, montaža narod.hr

Narod.hr dobio je informaciju kako je novinarka Jelena Jindra u stalnom radnom odnosu u programu kulture na HRT-u.

HRT je u jednom prilogu od 23. rujna Jindru opisao kao novinarku HRT-a i autoricu tekstova na portalu H-alter.

Kako bi to provjerili o čemu je riječ poslali smo upite v.d. glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Renatu Kuniću i glavnom uredniku svih programa Bruni Kovačeviću te službeniku za informiranje.

Postavili smo dva pitanja:

1. Prema saznanjima portala Narod.hr novinarka Jelena Jindra je stalno zaposlena u programu kulture na HRT-u. Je li za objavu niza članaka u drugom mediju, konkretno na portalu H-alter od 12. srpnja do 8. rujna, dobila dozvolu HRT-a ili je navedeno regulirano na neki drugi način?

2. Zašto u emisiji ‘Otvoreno’ od 23.9.2021. godine javnost nije upoznata da je Jelena Jindra stalno zaposlena novinarka HRT-a, nego je predstavljena kao “novinarka Jelena Jindra, autorica serijala na neprofitnom portalu H-alter”?

> Donosimo desetke odgovora, demantija i dopisa kojima se Poliklinika štitila od H-alterovih neistina – zato je Tomašević smijenio UV 

> Pitali smo novinarku H-altera je li u sukobu interesa u odnosu na Polikliniku ili prof. Buljan Flander 

HRT potvrdio da je Jindra HRT-ova novinarka kulture

Iz HRT-a su nam u srijedu odgovorili:

1. potvrđujemo Vam da je novinarka kulture HRT-a Jelena Jindra imala dopuštenje kuće, odnosno v. d. Glavnog ravnatelja HRT-a Renata Kunića za objavu navedene serije napisa na portalu H-alter.

2. U emisiji Otvoreno nije bila tako predstavljena budući da to prema ocjeni urednika emisije nije bilo važno za temu o kojoj je bila riječ“.

U emisiji Otvoreno urednice i voditeljice Zrinke Grancarić od 23. rujna Jindra je bila predstavljena samo kao “autorica serijala na neprofitnom portalu H-alter“:

Koje odgovore očekujemo od Jelene Jindre?

Podsjetimo, Narod.hr jučer je poslao upit novinarki H-altera Jeleni Jindri radi točnog informiranja javnosti vezano za članke koje je objavljivala o Poliklinici za zaštitu djece i mladih i prof. Gordani Buljan Flander.

Zatražili smo odgovor na nekoliko pitanja:

1. Jeste li Vi i/ili neki član Vaše obitelji bili klijent Poliklinike za zaštitu djece i mladih radi visokokonfliktnog razvoda braka?

2. Jeste li Vi i/ili neki član Vaše obitelji bili nezadovoljni rezultatima moguće obrade u Poliklinici za zaštitu djece i mladih?

3. Jeste li, prema osobnoj procjeni, u sukobu interesa u odnosu na Polikliniku za zaštitu djece i mladih u Zagrebu ili prof. Buljan Flander?

Ako odgovor dobijemo, objavit ćemo ga.

> Nakon što su Plenković i Tomašević štitili H-alter – Buljan Flander podnijela neopozivu ostavku

> Sukob interesa: Član Povjerenstva za neprofitne medije Hromadžić novac dijelio portalu s kojim surađuje

> Evo odličnog obrazloženja suca Andrije Krivka za odluku o Buljan Flander i portalu H-alter

> Portal H-alter kao Tomaševićev malj za političku egzekuciju – glavni urednik Toni Gabrić vijećnik i sukreator programa Možemo

Tomašević nakon privremene mjere suca Andrije Krivka naložio smjenu Upravnog vijeća poliklinike – koje jedino može smijeniti Buljan Flander

Podsjetimo, odlukom zagrebačkog Općinskog građanskog suda sudac Andrija Krivak proučio je niz članaka koje je portal H-alter objavio o prof. Buljan Flander i Poliklinici te je donio rješenje o privremenoj zabranio portalu H-alter da objavljuje daljnje tekstove.

> Dugogodišnja vještakinja o slučaju Poliklinika: ‘Obično šutim i radim, ali nakon odgledanog Otvorenog…‘

Oduka o privremenoj mjeri donesena je prije nekoliko dana na prijedlog Poliklinike i danas bivše ravnateljice Gordane Buljan Flander, a nakon što je novinarka Jelena Jindra na H-alteru objavila od 12. srpnja do 8. rujna ove godine seriju od ukupno osam tekstova u kojima se iznosi niz neistina i poluistina o radu Poliklinike i samoj ravnateljici, a nakon što je Poliklinika odgovarala na neistine u obliku zahtjeva za objavom demantija.

Uklanjanje spornih članaka s portala H-alter zatražili su svojim dopisima i Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska udruga socijalnih radnika, navodeći da navedeni novinski članci “ne zadovoljavaju osnovne kriterije kulture i profesionalnosti” te tražeći da se u navedenim člancima pridržava temeljnih načela istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti.

“Jindra je nazvala serijal “Sustav za zlostavljanje ili zaštitu djece?”, a zapravo je najmanje govorila o sustavu, usmjerena je bila upravo na ometanje rada poliklinike i difamiranje djelatnika poliklinike. Bilo je puno prijetećih reakcija, poziva na linč na društvenim mrežama, neki roditelji su i odustali od dolazaka i stvorila se jedna atmosfera nepovjerenja, linča i zaista je došlo do ometanja rada poliklinike”, rekla je Buljan Flander u razgovoru za Hrvatski radio Radio Sljeme.

Tomislav Tomašević je kao razlog za smjenu Upravnog vijeća Poliklinike naveo upravo odluku zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je sudac Andrija Krivak rješenjem zabranio portalu H-alter da objavljuje sporne tekstove, odnosno činjenica da su pravna služba Poliklinike i ravnateljica Poliklinike reagirali na neistine koje je portal H-alter objavljivao o Poliklinici i radu 23 psihologa, pedagoga, sociologa,  stručna djelatnika Poliklinike za zaštitu djece i mladeži.

> Buljan Flander: Tri mjeseca sam neuspješno pokušavala doći do Tomaševića, otkad je počeo javni linč Poliklinike putem H-altera

> Glavni urednik H-altera tumači da smjena UV-a Poliklinike od Tomaševića nema nikakve veze s tim što su obojica iz Možemo

Tomašević je u međuvremenu imenovao novo upravno vijeće, o čemu možete čitati ovdje:

> Tomašević imenovao novo Upravno vijeće Poliklinike: Među članovima i Lora Vidović

Niz odgovora koji su iskrivljavani

U svom razgovoru za Novu TV Buljan Flander je čak navela da je novinarka Jindra prije objave članaka zatražila niz odgovora od Poliklinike , dobila ih te ih onda iskrivljavala.

”Ja sam tražila privremenu mjeru isključivo za portal H-Alter s obzirom na to da je dva mjeseca pisao vrlo ružne članke, članke koji su bili puni neistina, koji su defamirali rad stručnjaka poliklinike, rad Poliklinike. Pokušali smo na razne načine i davanjem informacija i uredniku i novinarki utjecati na to da imaju prave informacije. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija”, poručila je prof. Buljan Flander.

Jindra je tijekom svibnja zatražila u nekoliko navrata odgovore na desetke pitanja od Poliklinike, o čemu je Poliklinika slala opsežne odgovore 13.5., 18.5., 31.5., 4.6. i 19.6.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.